apple

apple

Японският съдия Коджи Хасегава отсъди, че iPhone 4S, iPhone 4 и iPad 2 на Apple не нарушават патенти на Samsung, засягащи обмен на данни и американската компания няма да заплаща обезщетения.

Победата, макар и малка, е крачка напред за Apple, в междуконтиненталната съдебна битка, която двата гиганта водят през последните години. Говорител на Samsung предаде, че компанията е разочарована от решението на съдията в Токио, но ще решат дали да обжалват, едва когато се запознаят със съдебното решение в детайли.

Samsung и Apple са световните лидери на пазара за мобилни устройства. С един милиард общо продадени устройства през миналата година и индикации за продължителен растеж на пазара, битката може само да се ожесточи. Двете компании спорят за потребителското внимание и в нашата Родина.

Напомняме, че към края на миналата година Samsung загуби още едно патентно дело срещу Apple, като това се случи в родната страна на компанията, а именно Южна Корея. Тогава съдът реши, че Apple не нарушава нито един от патентите на Samsung относно технологията за размяна на текстови съобщения. Samsung искаше американците да платят 100 милиона долара за нанесени щети, но това не се случи.