Според нов доклад от Bloomberg, Apple имат интерес към бизнеса със сателитен интернет. За това може да се съди по скорошното наемане на нови служители, специалисти в тази и подобни области. Новото попълнение в редиците на Купертино са Джон Фенуик (John Fenwick), бившият директор по космическите операции в Google и Alphabet, както и колегата му Майкъл Трела, директор на сателитно инженерство.

Двамата нови директори ще работят под наслова на Грег Дъфи (Greg Duffy), който напускайки Alphabet през 2015 година, вече също е част от Apple. Дъфи е съосновател на Dropcam — разработчици на камери за сигурност, които пък бяха придобити от Nest по-рано тази година.

Не е ясно какво точно можем да очакваме от Apple, като дори не е сигурно, че някаква разработка от този сорт ще види бял свят. Интересно е обаче да се отбележи, че Фенуик е сред съоснователите на сателитната компания SkyBox Imaging, които Google придобиха през 2014 година и по-късно продадоха на Planet Labs. Това е още един жокер, сочещ към евентуалния интерес на Apple към бизнеса със сателитен интернет.

Към момента Alphabet и Facebook са главните играчи в тази сфера. Докато Alphabet насочват проекта си към балони и Google Fiber, Facebook ще разчитат на соларно-захранвани дронове за разпространение на такъв тип интернет услуга. Само времето ще покаже какво биха ни предложили от Купертино.