CNBC докладвад, че Apple работи върху иновативен сензор за следене и диагностика на диабет. Според информацията, компанията се опитва да разработи неинвазивен метод за измерване нивана на кръвната захар — т.е. без вземане на кръв.

Джон Л. Смит (John L. Smith), учен работил в сферата и опитвал да разработва подобни сензори, споделя: [това е] най-трудното техническо изпитание, което съм срещал в своята кариера“.

Идеята за сензор за кръвна захар се зародила в Apple още по времето на Стив Джобс. От няколко години обаче изглежда Купертино вече работят по подобна технология, като екипът от около 30 инженери е под ръководството на вицепрезидента Джони Сруджи (Johny Srouji). Всъщност изследователите, които работят за Apple по това, са наети от мед-компании като Masimo Corp, Sano, Medtronic и C8 Medisensors.

Интересното е, че тимът не е базиран в Купертино. Вместо това техният офис е в Пало Алто, Калифорния, където се извършват изследванията. CNBC още докладват, че по сензора се работи поне от пет години и в някои здравни заведения в района на Залива вече се правят клинични тестове на технологията.

Не е ясно кога Apple ще завършат работата по сензор за неинвазивно следене на кръвната захар и дали изобщо идеята ще бъде разработена успешно. Дали ще видим нещо такова в бъдещ iPhone, или пък Apple Watch? Все въпроси, на които няма как да отговорим.

Google също работят по подобна технология, като техният подход е малко по-различен — гигантът разработва очна леща, която да следи нивата на глюкоза чрез контакт с окото, както и джаджа с големината на лепенка, която се поставя върху кожата.