sapphire-vs-gorilla-glass-smartphone-screens-650x0

Интересен патент на Apple получи официално одобрение. Той е подаден през 2008 г. и описва метод за сдвояване на стъкло от сапфир с метална сплав.

Буквално преведено LiquidMetal означава „течен метал“, но всъщност е търговското име на вид аморфна метална сплав произведена от калифорнийския технологичен институт (Caltech) и разпространявана от Liquid Technologies. След появата си през 2003 г. LiquidMetal става популярен материал, използван в производството на стикове за голф, часовници и мобилни телефони от висок клас. Сред по-известните примери са свръх луксозните телефони Vertu, както и иглата за изваждане на SIM-картата на iPhone 3GS. Apple са използвали това като експеримент за издържливостта на металната сплав.

С прости думи патентованата вече технология на Apple позволява сдвояването на сапфирeно стъкло, чрез injection molding (инжекционно шприцoване). На практика това означава, че дисплеят няма да бъде просто залепен върху металния панел, а ще се превърне в част от него. Така устройство ще има изключително гладък и изчистен дизайн. От друга страна това означава, че iPhone 6 ще бъде невъзможно за отремонтиране в сервиз, различен от тези на Apple. Все пак сапфирът може да е изключително издържлив, но не е неразрушим и устройство базирано на въпросния патент ще направи сменянето на пукнат/счупен дисплей невъзможно след изтичането на официалната гаранция.