Изглежда Apple обмислят умен часовник със самозатягаща се каишка, или поне това сочи нов патент на компанията, който бе одобрен наскоро. Патентът е с номер 9,781,984 и заглавие „Dynamic fit adjustment for wearable electronic devices“.

Според информацията в него, има няколко начина, по които самозатягането би могло да се постигне. Един от тях е използване на материала nitinol, който има „памет“ — затяга се и се отпуска при подаване на електрически сигнал.

Други варианти са балон с въздух или течност, който да затяга захвата около китката, или пък каишка, която да се прибира вътре в тялото на часовника. Едно от последните предложения е часовникът да се мести по каишката.

Не е ясно кога и изобщо дали Apple смятат да реализират подобно устройство. Знаете много добре, че много патенти изобщо не стигат до пазара и остават просто идеи. В случая обаче подобна функционалност би била полезна — за по-здрав и сигурен захват около ръката, пък и за по-лесно следене на пулса. Така че не се учудвайте, ако някой ден Apple дебютират съвсем нов Apple Watch.