В предишни години Apple не веднъж са държали по около 92% от световния смартфон пазар. През изминалата 2016 година тази цифра е доста по-малко и все пак отново е в пъти повече от всички останали производители.

Според Korea Herald, които цитират проучване на Strategy Analytics, за 2016 година Apple са отговорни за 79,2% от печалбите в смартфон сектора.

Apple улавят 79,2% от печалбите от смартфони за целия свят миналата година, според последни проучвания на Strategy Analytics […], показвайки възможността на американския технологичен гигант да увеличава цените и да намалява производствените разходи. Глобалната смартфон индустрия е спечелила приблизително 53,7 милиарда долара, като приходите на Apple от товаса 44,9 милиарда, показва проучването.

Още, според доклада Samsung са на второ място, като това второ място обаче е много далеч от първото. През изминалата година корейците са спечелили само 8,3 милиарда долара, което се равнява на 14,6% от всички приходи от смартфони на света.

Третото място се пада на китайския производител Huawei, който макар и да расте, това явно не става достатъчно бързо — за 2016 година те имат печалба от 929 милиона долаа, което е 1,6% от общите печалби на индустрията. Следващите места са за OPPO и Vivo, респективно.

Напомняме, че в началото на годината Apple поставиха рекорд с продажбата на 78,3 милиона iPhone устройства само за първата финансова четвърт на 2017 година (което съвпада с последното тримесечие на 2016 г.) От тези продажби Apple отчитат 78,4 милиарда долара приходи и 17,8 милиарда долара чиста печалба.