Apple-iPad-Air-2-Picture-19

Днес Apple обяви резултатите за третото тримесечие на тази фискална година, като за пореден път отчете стабилни продажби. Американската компания е отбелязала приходи от 49.6 млрд. щатски долара – основно от iPhone, iPad и Мас, което е малко над очакваните от анализаторите 49 млрд. долара. Печалбата е 10.7 млрд. долара.

Анализаторите предвиждаха, че Apple ще продаде около 4 милиона бройки от своя нов умен часовник по време на това тримесечие, но в данните от компанията не е упоменато колко точно са закупените Apple Watch. Трябва да се има предвид, че приходите от часовника (който има няколко версии) се смятат заедно с тези на устройства като iPod, Apple TV и Beats хардуер. Можем единствено да отбележим, че приходите от тези продукти са скочили до 2.64 млрд. долара, а за същия период на миналата година цифрите в тази категория бяха 1.76 млрд. долара.

Лука Маестри, главният финансов директор на Apple, заяви пред The New York Times, че продажбите на Apple Watch за първите 9 седмици са надвишили тези на iPhone и iPad за този период, когато за първи път били пуснати на пазара. Той също така потвърди пред Associated Press, че приходите от продажбите на носимото устройство са над тези 952 млн. долара отгоре, а приходите от iPod са намалели за това тримесечие, така че може да кажем, че Apple е спечелила над 1 млрд. долара от своя умен часовник.

iPhone продължава да бъде изключително успешен продукт за компанията, като представлява близо 70% от оперативната печалба. Apple е продала 47.5 милиона iPhone-a за третото тримесечие на 2015 г., което е значителен скок в сравнение с купените 35 милиона смартфона по време на същия период през изминалата година.

Apple е продала и 10.9 милиона iPad-a, а през 2014 г. тяхната бройка беше 13.3 милиона. При продажбите на Mac също има увеличение – 4.8 милиона тази година в сравнение с 4.4 милиона през изминалата.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS