За десета поредна година Apple е на първо място в списъка на Fortune за най-харесвани компании. Тазгодишната класация бе обявена тази седмица, като в нея присъства и най-големият конкурент на Купертино — Samsung. Корейците обаче този път отпаднаха от топ 50. Според анализатори, отдалечаването им от горните позиции може да се дължи на проблемите с батерията на Galaxy Note 7 миналата година, които са повлияли както на продажбите, така и на репутацията на компанията.

За да изберат най-влиятелните компании в световния бизнес, от Fortune разчитат на интересен метод — първо те избират 1000 най-големи компании от САЩ и 500 от останалия свят. След което следва изготвяне на списък с общо 680 компании, който е базиран на най-високи приходи в рамките на съответните индустрии.

Накрая, 3800 директори, анализатори и специалисти биват помолени да изберат десетте най-любими компании според тях, като трябва да ги подредят според девет критерии — иновации, управление на служителите, начини на използване корпоративните активи, социална отговорност, качество на управление, финансова стабилност, дългосрочна инвестиционна стойност, качество на продуктите и глобална конкурентоспособност.

И така, резултатът за тази година е налице.