Qualcomm се обръщат към съда, за да накарат производителите на Apple да изплатят лицензионни възнаграждения. Apple отказаха да плащат такива преди да приключат съдебните дела. Qualcomm от своя страна твърдят, че Купертино изрично са инструктирали Foxconn, Pegatron, Wistron и Compal да не изплащат възнаграждения на производителят на чипове и че това ще доведе до загуби от 500 милиона долара само за текущото тримесечие.

Напомняме, че Apple и Qualcomm са в съдебна борба от известно време, поради изключително високите цени, които вторите изискват за патентите си. По думите на Apple, Qualcomm се възползват от монопола си.

„Apple могат да спорят с Qualcomm за неопределено време; те имат практически неограничени ресурси (над 256 милиарда долара парични резерви) и вече са подали множество дела срещу [нас] не само в този съд, но и по света. И когато тези дела приключат, Apple могат да подадат нови такива.“
— официално изказване от Qualcomm

Случаят с монопола на Qualcomm също е притеснителен. По-рано тази година Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ започна съдебно дело срещу производителя точно поради нелоялната конкуренция, която Qualcomm създават. Наскоро пък Samsung и Intel официално подкрепиха регулаторът.

Продължаваме да следим темата.