Снимка: technobuffalo

apple-vs-samsung-court-001-640x480

Патентната война между гигантите Apple и Samsung все още не е приключила, а последното решение по делото не удовлетвори нито едната, нито другата страна. Американският апелативен съд потвърди, че Samsung е копирала специфични дизайнерски патенти на iPhone, но реши, че корейската компания не е нарушила общия търговски облик на продуктите на Apple, т.е. вида и усещането на телефоните. Това означава, че Apple ще получи обезщетение, но исканата сума от 930 милиона долара ще бъде намалена.

Според съда този търговският облик трябва да е основан на естетически решения, целящи да направят нещо визуално отличително, a защитаващите го правила да са балансирани с „основното право да се конкурира чрез имитация на конкурентния продукт“. Apple смята, че формата и подреждането на приложенията в iPhone са създадени, за да придадат конкретен вид, подходящ за марката Apple, но съдът цитира предходни твърдения на технологичната компания, че тази форма е била по-лесна за използване. Същото важи и за иконите.

Съдебният спор между Samsung и Apple продължава вече няколко година, от 2011, когато Apple обвини корейския производител, че някои от телефоните му са нарушили дизайнерски патенти на iPhone. През 2012 г. съдът установи, че Samsung наистина е нарушила интелектуалната собственост на Apple и част от патентите й за мултитъч жестове, докосване за увеличени в iOS и други. Тогава американската компания искаше 2.5 млрд. долара, но в крайна сметка получи малко над 1 млрд.

Борбата между двата гиганта продължи и след това – Apple искаше забрана на част от телефоните и таблетите на Samsung, които към днешна дата вече са на няколко години, както и допълнително обезщетение от 707 милиона долара, но не получи нито едно от двете. Разочарованието на Samsung също не беше малко. Производителят изгуби втора патентна битка с Apple през 2014 г., струваща му 120 милиона долара.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS