Apple официално обявиха своя спийкър наречен HomePod вчера по време на WWDC, за който компанията твърди, че ще преоткрие музиката по домовете, както iPod направи с музиката в движение.

Новият смарт спийкър разполага с цели седем високоговорителя. Освен това все пак се оказа, че екран има и той е 4 инча и се намира отгоре на устройството. Спийкърът разполага също с Apple A8 чип.

HomePod е наистина смарт. Има така нареченото свойство „spatial awareness“, благодарение на което сам преценява, колко силна да бъде музиката, в зависимост от пространството, в което се намира.

Свързването е доста лесно – просто трябва да задържите iPhone-а в близост до HomaPod, нещо като с AirPods. Устройството е съвместимо с iPhone 5S и нагоре. Ще можете да използвате два HomePod-а едновременно в една и съща стая за по-добър звук, което е мечтата на всички притежатели на спийкъри.

Спийкърът работи също и с новата система на Apple AirPlay 2, така че ще можете не само да пускате два HomePod-а едновременно, но ще можете да пускате и един HomePod с друг спийкър, който поддържа AirPlay 2.

HomePod-WWDC-2017

Разбира се, HomePod може да се свързва с Apple Music и има безжичен достъп до всички песни качени в Apple Music. Устройството разполага с микрофон с шест различни изхода, за да можете лесно да се свържете със Siri, която беше актуализирана доста по отношение на музиката. Можете да задавате въпроси като „Кой свири на барабани в това парче?“ или „Коя е най-изпълняваната песен на 5 май, 2016 година?“. Купертино споделиха, че микрофоните са толкова добри, че могат да уловят говор от доста голямо разстояние, дори когато звука е на макс. Типичната вълничка на Siri се появява на екрана на устройството, когато асистента е активиран. Нещо като с LED светлините на Amazon Echo, само където на HomePad можете да управлявате и с докосване.

HomePod е проектиран да работи като домашен асистент

Освен музиката, HomePod е проектиран така, че да може да се използва и като домашен асистент. Тоест можете да използвате Siri за неща като разговори, новини, прогноза за времето, трафик, спорт, напомняния, таймери и още много други. Също така можете да изпращате iMessages през спийкъра или да контролирате HomeKit устройствата си. HomePod ще ви служи и за управляване на HomeKit устройства, които са далеч от дома ви.

Apple също така подчерта сигурността на HomePod. Докато устройството винаги ще слуша за подкана „Hey, Siri“ за да се активира, информация няма да бъде изпратена до сървърите на Apple, докато не командата не бъде чута. И каквато и информация да се изпраща, тя е „криптирана и изпратена с помощта на анонимен Siri идентификатор“.

Самият хардуер е малък цилиндър покрит с мрежа и ще бъде достъпен в бяло и новия любим цвят на ябълките – космическо сиво. HomePod ще се продава за 349 долара и ще бъде пуснат през декември първо с САЩ, Великобритания и Австралия.