Последните слухове за модела на iPhone за 2017 са, че Apple най-вероятно ще открадне идеята от Microsoft и Samsung, за скенера на ириса.

Очакваше се това да стане през 2018, но понеже тайванската компания Xintec ще започне производството на скенери още догодина, Apple няма защо да се бавят с включването му в новите си смартфони.

Странно е, че вече има слухове за 2017, при положение, че Apple още не са ни представили този за 2016 година. Слухът обаче е интересен по няколко причини. Apple възнамеряват да премахнат изцяло главния бутон, така че този скенер на ириса ще се включи много добре към iPhone-а след като вече няма да има TouchID.

Ако Apple не направят сериозни подобрения на този скенер, премахването на сензора за пръстов отпечатък ще бъде доста лош ход за компанията. Все пак ирис скенера е доста по-бавен и поне засега трябва да се застане по определен начина, за да може да отчете правилно, дали вашият ирис има право на достъп до това устройство.

Освен това предишни слухове твърдят, че Apple ще се опитат да вградят TouchID в самия дисплей. По-вероятно е да направят като Samsung и да използват TouchID като генерална защита, а скенера на ириса да е само за най-секретните и важни неща.


Разбира се, идеята да имаме достъп, чрез две наши биометрични данни до най-тайните ни файлове е доста добра. Паролите може би напълно ще изчезнат след време и вече нито ще имаме проблем със запомнянето им, нито ще се страхуваме някой да не я разбие. Скенера на ириса обаче е доста добър нов похват. Определено в някои случаи е по-удобно да се ползва той, вместо TouchID. Например зимата, когато сте с ръкавици, или пък, когато искате да отключите телефона, когато излезете от баня, с все още мокри ръце.

С всички тези слухове за бъдещия iPhone – заоблен OLED дисплей, премахването на главния бутон и сега с този скенер на ириса, десетата годишнина на смартфона определено ще бъде вълнуващо изживяване. Феновете на Apple вече нямат търпение да видят смартфона, който ще бъде най-различен от всички досега произведени от американската компания.