apple-1

Един от първите компютри Apple, създаден през далечната 1976 година, вече има нов собственик, който очевидно е толкова голям фен на бранда, че въобще не пести средства, за да го притежава. Анонимният засега купувач се е разделил с почти милион щатски долара (905 хиляди, ако трябва да сме съвсем точни) на търг в Ню Йорк тази седмица, като така е удвоил сумата, която аукционната къща е очаквала да получи.

Компютърът е Apple-1 – един от първите, разработени от Apple, и е бил създаден от Стив Возняк в гаража на Стив Джобс (или в стаята на сестра му, според други източници). Возняк и Джобс са го направили по поръчка на магазина за електроника Byte Shop, който тогава им е платил за него 666.66 долара. Представете си колко пъти трябва да умножите тази сума, за да получите сегашната му стойност!

Виж още: Видео: Красив дизайн и достъпна цена – Allview P6 Live

Вероятно за високата цена, платена от колекционера тази седмица, е допринесъл и фактът, че компютърът е в много запазено състояние – с непокътната дънна платка, ретро клавиатура и монитор, и захранване в поръчкова дървена кутия. Apple-1 се счита за колекционерска рядкост, тъй като са запазени много малко бройки, и когато някоя от тях се появи на търг, винаги се продава за солидна сума. Миналата година в Германия анонимен купувач, за който се разбра само, че е от „далечния Изток“, плати $671,400, за да притежава свой Apple-1.

Apple-1-2-640x410