iphone-5s

Вечните съдебни битки между Apple и Samsung  струваха на корейската компания 930 милиона в глоби, но това разбира се не е краят. По информация на Foss Patents, Apple се готви да принуди конкурента си да плаща лицензионна такса за всяко устройство, при това доста солена.

Всеки продаден смартфон или таблет на корейската компания ще носи по 40 долара на американския гигант, която обхваща 5 патента, притежавани от него. Това неминуемо ще окаже влияние върху пазарните цени на устройствата, а като се има предвид колко милиона устройства продава компанията годишно, ще бъде и сериозен приход за Apple.

Петте спорни патента се отнасят за функции като унифицираното търсене, отключването със слайд, избирането на номера чрез натискане, автоматичното допълване и синхронизацията на данни. Патентните спорове между двете компании продължават от 2011 година, когато Samsung поиска 2.4% от общия обем на продажбите, в замяна на лицензиране на стандартни функции свързани с безжичните технологии. Опитите за постигане на споразумение, по-рано тази година, бяха неуспешни и сагата продължава. Споровете се разглеждат при закрити врати, но за съжаление потърпевши ще се окажат потребителите, които заедно с операторите ще поемат тежестта от оскъпяването.