След като през май бе обявено решаване на спора между Nokia и Apple, вече стана ясно и че Купертино са изплатили обезщетения на финландската компания, заради използвани патенти. Това е вторият спор относно патенти между двете компании, като предишният се разяри през 2011 година и тогава Apple сключиха сделка за лицензиране на някои технологии.

Текущата война започна миналата година, когато Nokia обвиниха Apple в нарушаване дузина патенти, притежавани от финландците и техни дъщерни дружества. Apple, разбира се, отвъртаха с антитръстово дело, но накрая Nokia реши направо да съди Купертино.

Според информацията, Apple са решили да избегнат дълго проточено дело, като сключат лицензионна сделка с Nokia. Изглежда това е дало резултат, защото във последния финансов отчет на европейците се вижда изплатена от Apple сума, в размер на 1,7 милиарда евро.

Все още не е ясно дали това ще е повтарящо се във времето плащане, или е еднократно такова. Освен това Nokia не са обявили какво ще правят с парите. „Получихме значителна авансова сума в размер на 1,7 милиарда евро от Apple, което допълнително укрепи финансовите ни позиции“, споделят от Nokia в съобщение пред инвеститори.