Anthem logo

Anthem logo

Масивната хакерска атака с кодов име “Anthem” бе проведена на 5 февруари и засегна личните данни, които са събрани от американската компания за здравно застраховане „Anthem”. Следователите са отчели, че са откраднати данни на 80 милиона текущи и предишни клиенти. Експерти предполагат, че атаката не е само удар върху успешната компания, но и върху новия закон за здравното осигуряване в САЩ. За разлика от други подобни атаки, при тази всички данни са били откраднати и изведени към външни и все още непознати места.

Виж още: Google тества Hangouts за връзка с клиенти

Съхраняваната информация включва не само имената, но и адресите и номерата за обществена осигуровка (аналог на ЕГН) на гражданите. В момента ФБР ръководи процеса по разследване, заедно с частната компания FireEye. Откраднатото може да бъде използвано за финансови престъпления, както и кражба на самоличност. Според информация в медиите някои от следователите са отправили обвинение към китайското правителство като предполагаеми извършители на престъплението.

Тези данни за здравето на американците могат да се използват за изнудване, както и в операцията „Deep Panda”. Това е атака, която е насочена срещу фармацевтичната и здравната индустрия и частните компании за предоставяне на средства за сигурност през последните месеци. Данните се използват за профилиране на гражданите и дават възможност за откриване на начини за тяхното изнудване.

Ако информацията е вярна и китайското правителство наистина е било зад атаката, тогава е много възможно информацията да бъде полезна за властите, ако те имат интерес към определени американски граждани или други клиенти, които имат или са имали застраховка при „Anthem”. Това не е първата или последната атака срещу голяма компания, съхраняваща лични данни на свои клиенти. Освен правителствена структура или мощна международна хакерска групировка е много трудно такава организация да бъде създадена. Очакваме да разберем в близките дни повече подробности за атаката, както и повече информация за случилото се.