samsung-gear-live-1032-003

Изследователски екип от BitDefender демонстрира успешен пробив в сигурността на умен часовник. Това бе осъществено с Nexus 4 смартфон, работещ с версията Android L Developer Preview и Samsung Gear Live часовник. Екипът откри, че комуникацията между двете устройства, чрез Bluetooth, може лесно да бъде подслушвана.

Проблемът е много сериозен и може да разкрие целият поток от информация, който може да съдържа не само вашите съобщения, контакти и друга информация, но и всякакви пароли и потребителско имена.

Установено е, че това се дължи на принципа на свързаност. Android Wear разчита на 6-цифров PIN код за удостоверяване на връзката между устройствата. Това е изключително слаба защита, защото дори и със слаб компютър той може много лесно да бъде преодолян. Криптирането на трафика се осъществява от специален чип, който и в предишни изпитания се оказва уязвим на атака.

Този проблем поставя под сериозна заплаха сигурността на всички потребители на устройства, които са основани на платформата Android Wear.