Интернетът на нещата (Internet of Things) набира скорост и в ежедневието ни се появяват все повече устройства от този тип, дори и да не го забелязваме. Изглежда Google сериозно са решили да навлязат в тази сфера и това си личи от представянето на новата им операционна система за такъв тип джаджи, наречена просто Android Things.

Всъщност Android Things не е точно нова — тя се явява ъпдейтната версия на представената миналата година IoT операционна система Brillo, която обаче не се разрастна и не стана толкова успешна, колкото на Google им се искаше.

Както Brillo, и Android Things е Android базирана, но това е дотолкова колкото разработчиците лесно да могат да започнат веднага да я имплементират в своите IoT устройства. Това е операционна система, до която вие няма да имате директен достъп — тя ще обменя информация с iOS или Android смартфони чрез функционалността Weave, която Google представиха заедно с Brillo миналата година.

Работейки на заден план, Android Things ще позволи на много различни устройства да извършваш работата си сами, без да е необходимо тя да бъде пренасочвана към сървъри например. За това и операционната система е подходяща за по-големи Internet of Things джаджи, като например принтери, ключалки и печки (но не и електрически крушки, контакти и т.н.)

Повече за Android Things можете да научите на специално създадената за това страница, където можете да се сдобиете и с developer preview версия.