Със сигурност по-голямата част от вас използват някакъв вид защита на Android телефона си – било то с PIN, парола или схема за отключване на екрана. Но замисляли ли сте се някога колко пъти на ден ви се налага да рисувате тази схема, само за да видите, да кажем, някаква нотификация? Да, поне няколко десетки пъти. Доста досадно, не мислите ли?

Виж още: Google Play Books вече е налична за България

За тези, на които постоянното отключване им пречи, Google има решение. То се нарича Android Оn-body detection и е функция, която съвсем скоро всички устройства с Lollipop ще получат посредством ъпдейт на Google Play Services приложението. Android Оn-body detection представлява точно това, което си мислите – Android смартфонът ви засича кога той е в ръката, джоба или чантата ви и остава отключен. Това става чрез жироскопа и акселерометъра, които показват на софтуера дали телефонът е в постоянно движение. Това, разбира се, не е задължителна функция, можете да я оставите изключена, но я има като вариант и ако сте от тези, които постоянно отключват смартфона за щяло и нещяло, можете да я активирате.

Има и друго – за малко удобство, вие жертвате част от сигурността, защото телефонът ви все пак няма как да разпознае, че точно вие го носите. Това ще рече, че ако някой ваш приятел го държи, или пък станете жертва на кражба, той остава отключен. Заключва се автоматично, когато бъде оставен на маса или на друго неподвижно място. Трябва да тестваме услугата преди да кажем повече за нея, но определено звучи удобно, макар и жертващо част от сигурността ви, както казах.

Новата функционалност ще е налична за всички Android 5.0 Lollipop устройства съвсем скоро, като ще дойде заедно с Trusted places – друга функционалност, при която с позициониране можете да определите места, на които телефонът ви да не се заключва изобщо; например в дома ви.