Google отново се опитва да разрешат проблема с бавните ъпдейти на Android и този път, компанията казва, че е открила начин, който ще помогне на производителите да актуализират телефоните си с новите версии на операционната система “по-лесно, по-бързо и по-евтино”.

Тайната се крие в ново свойство, което ще дойде с Android O, наречено “Project Treble“, което е предназначено да позволява на производителите да актуализират смартфоните без преди това да трябва да направят куп софтуерни промени.

Ако Treble работи наистина така, както казват от Google, компании като Samsung и Motorola ще могат да ползват ъпдейтите на Android без да чакат своя “чип партньор” /например Qualcomm/, да им изпрати първо софтуерните актуализации.

Project Treble explanation

Не е ясно, разбира се, дали програмата ще се окаже безупречна, но определено е крачка напред.

Въпреки че този проблем на Android напоследък лека-полека започва да бъде преодоляван, все още го има. Най-новата версия на Android, Nougat, излезе преди повече от осем месеца, а все още работи само на 7 процента от всички телефони с Android. Android Jelly Bean, която излезе преди почти четири години е на повече устройства от Nougat.

Project Treble explanation

Google отдавна се опитват да ускорят разпространението на ОС-ма, но без кой знае какъв успех. Затова Treble е нещо, което трябва да изчакаме да се появи и да видим дали въобще ще успее да се справи с проблема. И все пак звучи обещаващо. Лошото е, че свойството ще пристигне заедно с Android O, с който не е ясно кога ще се сдобият всички телефони.

Ще разберем повече за Treble другата седмица на I/O конференцията на Google. Компанията би трябвало да ни каже повече за Android O, въпреки че “Орео” или както бъде наречена ОС-ма няма скоро да бъде напълно пусната в действие.