Google пуска днес първата публична бета версия на Android O — новата версия на мобилната операционна система, която видяхме за първи път преди около два месеца. Устройствата, на които тя може да бъде тествана, са последните Nexus смартфони, както и тези от линията Google Pixel. Софтуерът може да бъде свален от тук.

Това обаче не е единственото, което Google съобщиха за Android O снощи. Успяхме да разберем и за някои допълнения, от които ще могат да се възползват всички, които ъпдейтнат до Android 8.0 (или пък закупят ново устройство с тази операционна система).

Едно от тях е, че Android O силно ще се фокусира върху бързината и работата на батерията на смартфона. Първото нещо, което прави впечатление е, че с Android O Google Pixel стартира два пъти по-бързо. Освен това операционната система щади батерията като ограничава процесите на заден фон. Ако например имате включени Google Maps, GPS-ът ще се включва едва когато приложението дойде на преден план. Ако то е в процес на изчакване, ще бъде запазвано само последното налично местоположение, без да бъде включван GPS сензорът.

Леки промени има още и в интерфейса. Щората за нотификации е променена, като бутонът за бърз достъп до меню Настройки вече е в долната част. Самото меню Settings също е променено, но не радикално.

За да се ориентирате по-лесно в нотификациите, такива вече ще се виждат по малко по-различен начин редом с иконите на приложенията. До иконата вече ще се вижда малко кръгче с цвят, съвпадащ с този на апликацията. На него няма да има изписано нищо, но при задържане на самата икона, ще получавате изглед върху цялата нотификация, като ще можете и да я отхвърлите с плъзгане.

Picture in picture

android-o-picture-in-picture-mode

Какво ще кажете за Picture in picture режим за гледане на видеа? Е, това също е част от новите функционалности на Android O. Приложението на YouTube ще го поддържа, като за да го използвате само трябва да натиснете Home бутона докато гледате някой клип. След това можете да местите прозореца с видеото къде поискате.

Още по-интересно обаче е едно от последните неща, които бяха демонстрирани на живо по време на представянето на Android O функционалностите. Това е Chrome autofill. Всеки, който използва Google Chrome на десктоп знае, че браузърът може да запаметява потребителски имена и пароли за login форми. Е, с Android O запълването на формите вече няма да става само в мобилната версия на Chrome — операционната система ще предлага въвеждане на пароли директно в приложенията, за които имате запаметени такива (като например Twitter, Facebook, Spotify и всяка друга услуга, която има Android приложение).

android-o-autofill

И това е. Вече можете да тествате Android O, стига да имате подходящо устройство. Не забравяйте обаче, че ще трябва да върнете фабрични настройки за това и ще изгубите всичко, което имате на смартфона си. Обърнете внимание също така, че ще трябва да изтърпите някои бъгове, които са налични в бета версията на операционната система.