Чакаме новата версия на Android вече от известно време. Операционната система продължава да се развива и Google са ни обещали различни нови функционалности с Android N. Ето че вече можем да тестваме някои от тях – късно снощи на страницата за разработчици на Android се появиха preview версии за най-новата версия на мобилната операционна система от Google.

Версиите, които са налични, са съвместими с последните Nexus устройства (Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus 9G, Nexus Player и таблета Pixel C). Всеки притежател на някое от изброените устройства има възможност да свали файловото изображение и да го флашне. Важно е да отбележим две неща за желаещите да го направят: както знаете, при флашване на софтуер, всички данни от смартфона ви ще бъдат загубени, тъй че направете си бекъп; и второ – preview версията на Android N има доста бъгове, така че може би няма да е удобна за всекидневна употреба.

Какво ново при Android N?

Ако инсталирате въпросното preview на някое свое устройство (или пък на емулатор), първото което ще видите е, леката промяна в някои от цветовете. Прозорците вече почти изцяло приемат цвета на приложението, което показват. Освен това, табът с recent приложенията показва много по-големи прозорци, за по-удобно разглеждане.

android-n-preview-3

Едно от най-важните неща при Android N (и такова, което всички потребители чакат с нетърпение от много време) е най-накрая работещ истински мултитаскинг. Е, Android N има и това. С приплъзване на някой прозорец от таба със скорошни апликации, можете да имате две едновременно работещи приложения и то както в портретен, така и в пейзажен режим. Това работи при таблети и при смартфони, включително и с приложения от трети страни.

android-n-preview-4

Промените при новата версия на Android включват още подобрена работа на Doze режимът, който вече може да работи и в джоба ви (не е задължително телефонът да не мърда). Имате налична и функционалност за ограничаване на данните. Не ги компресира, по-скоро ограничава връзката на някои приложения в определени моменти.

Визия

Като цяло Android N не е по-различен от Lollipop. С малки изключения, разбира се. Те включват промяна на Settings менюто, което вече е структорирано по малко по-различен начин (има sidebar), а всеки бутон показва допълнителна информация, която ви помага да разберете каква точно настройка е включена.

android-n-preview-2

Големи промени има при щората с нотификации. Всяка нотификация вече е малко по-голяма и показва доста повече информация. Използвайки жестове пък, ще можете да я разпънете за допълнително инфо. Интересно е включването на т.нар. quick settings в горната част на щората, когато тя е отворена наполовина (когато показва само нотификациите; скрийншота по-долу). От там ще имате възможност да управлявате някои от най-важните настройки като Wi-Fi, батерията, фенерче и т.н. Разбира се, винаги имате възможност да отворите щората докрай, за достъп до всички настройки.

android-n-preview-1

Това са видимите на първо време промени във функционалността и визията на Android N. С едно малко и много интересно допълнение – в настройките на заключения екран вече ще можете да въведете доста повече информация за собственика на устройството. Освен свободен текст, Android N позволява включването на адрес, дата на раждане и дори медицински данни като кръвна група, алергии, приемани медикаменти и подобни. Това би било много полезно в дадени извънредни ситуации.

android-n-preview-5

Заключение

Макар и бъгава бета версия, предварителната такава на Android N ни показва много интересни неща, които да очакваме с нетърпение при новите Nexus смартфони, а и не само. Със сигурност ще видим повече на Google I/O през май, когато ще разберем кога можем да очакваме финалната версия, както и какво все пак ще значи това N (Nutella, кхъм-кхъм!)

Освен официалните изображения за флашване на софтуера, Google предоставят и възможност за ъпдейт до Android N по OTA път, заедно с бъдещи preview версии. Това ще е достъпно за всички, които се абонират за Android Beta Program. Това може да стане тук (изисква влизане с Google профил):

Запишете се: Android Beta Program

Още веднъж, ето и линк към официалната страница с изображенията за ръчно флашване на софтуера:

Android N test previews

Ако пък се чудите каква е тази странна розова снимка в началото на статията, нека поясним – това е официалният основен тапет за Android N, който е част и от текущото preview. Ако искате да го свалите в пълната му резолюция, кликнете тук!

Е, това е за сега. Можете да споделите мнението си за Android N в коментарите. Какво ще кажете? Харесва ли ви на пръв поглед, бихте ли опитали тази preview версия? В правилна посока ли се движат Google със своята мобилна операционна система?