Android One беше чудесен начин различни производители да представят на пазара изключително евтини смартфони с операционната система Android. Това обаче изглежда не беше достатъчно и днес, три години по-късно, Google представят нова инициатива. Тя се нарича Android Go.

Android Go е преработена по специален начин версия на операционната система, която да може да работи на смартфони с между 512MB и 1GB оперативна памет. За целта Google са преработили ядрото на Android, както и най-основните Google приложения, които ще се намират на въпросните смартфони.

Две от основните приложения, на които ще разчита Android Go, са познатото вече YouTube Go, както и версия на Chrome с включено по подразбиране пестене на данни. Цялата система ще се фокусира върху по-леко за смартфона и лесно преживявене, с по-малко използвани данни. За целта Play Store също ще е малко по-различен за устройствата с Android Go — той ще съдържа пълния каталог от приложения, но ще показва първо тези, които са създадени специално за тази операционна система, както и апликации с оптимизирани Lite версии.

Повече за Android Go очакваме през следващите месеци. Първата версия на Android, която ще бъде с оптимизиран Android Go вариант, е бъдещата Android O. След това Google обещават всяка нова версия на операционната система също да бъде преработвата и пускана като Go.