android

android

Android не само продължава да бъде най-популярната операционна система в света, но и увеличава преднината си пред най-големия си конкурент iOS по отношение на пазарните им дялове през март, април и май 2014-та. Android държи 73.3% от европейския и 62% от американския пазар на смартфони, сочат данните на Kantar Worldpanel ComTech.

Дялът от 73 %, който има операционната система на Google на петте най-големи европейски пазара – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания, е нов рекорд за Android. Логично Apple отбелязва спад и разполага само с 16.6% пазарен дял.

Картината за iOS въобще не е розова и на американския пазар, въпреки че там процентът й е значително по-голям – 32.5%. Въпреки това тази стойност е най-ниската от 2011-та година насам, когато беше представен iPhone 4S. Android се радва на 62 % дял от американския пазар на смартфони, като само продажбите на Samsung са 36.8%, с над 4 % повече от тези на Apple устройствата.

Въпреки критиките, които отнесе Samsung Galaxy S5 след премиерата си, явно маркетинговата му кампания е била изключително успешна, тъй като именно той е главната причина за увеличаването на дяла на Android. Данните разкриват и още нещо много любопитно – 26% от британците, които са си купили Galaxy S5, преди това са имали iPhone. Като цяло за Европа този процент е 17, а в Щатите е най-нисък – 8, което е нормално, тъй като там Apple е с най-солидни позиции и лоялността към бранда е най-висока.

Според специалистите по-сериозна промяна на тенденциите може да се очаква едва с премиерата на iPhone 6, въпреки че и тогава Apple не изглежда да има шанс да надмине Android дори и само в САЩ, да не говорим за световен мащаб.