Манията по виртуалната реалност се засили през последните месеци и няма изглед да затихне скоро. Точно за това в момента всеки би искал да има компютър, който да е достатъчно мощен, че да може да подкара игри или друго съдържание във виртуалната реалност – дали благодарение на Oculus Rift или HTC Vive. Това обаче е трудно и скъпо начинание, предвид цените на най-мощните видео карти, които имат възможността да обработват едновременно два образа с висока резолюция (за всяко око по отделно). HTC и Oculus препоръчват чиповете NVIDIA GTX 970 и AMD 280. Съвсем скоро на пазара се появи също така и звярът NVIDIA GTX 1080, който струва около 600 долара.

AMD от своя страна искат да постигнат друго – да позволят на тези, които нямат голям бюджет за ъпгрейд на своя компютър, също да се насладят на виртуалната реалност. Това ще стане благодарение на новият им чип Radeon RX 480. Картата е напълно съвместима с изискванията на големите VR производители и вече се продава само за някакви си 199 долара. Вижте спецификациите ѝ:

amd-radeon-rx-480-specs

С RX 480 AMD дават началото на един пазар за по-нисък клас видео карти, които обаче притежават нужното, за да задоволят основните графични нужди на вашата машина. Остава да видим какво наистина може AMD Radeon RX 480, за да разберем дали си заслужава човек да се сдобие с нея, вместо да търси 600 долара за чудовище като NVIDIA GTX 1080.