amazon

Според FTC – американската федерална търговска комисия, децата не трябва да могат да купуват допълнителни екстри в различни игри, като се възползват от т.нар. in-app purchases, които са включени в голяма част от безплатните приложения, без изричното разрешение на родителите си.

Тази тема стана много популярна в началото на годината, когато Apple реши да се съгласи на извънсъдебно споразумение с FTC. Тим Кук обяви, че предпочитат да не влизат в дълги съдебни битки с комисията и избират да платят общо $ 32,5 милиона на 37 000 техни клиенти, които твърдят, че децата им са направили in-app purchases без разрешение. Освен това Apple въведоха строги ограничения в App Store, които изискват изрично съгласие на родителите при купуване на виртуални стоки.

Сега на прицела на федералната комисия е Amazon. FTC искат от тях да направят същото като Apple, но вчера компанията изпрати писмо, в което предупреди, че няма намерение да следва примера на „ябълката“. От Amazon заявяват, че са готови да влязат в съда, тъй като смятат, че вече правят достатъчно, за да не позволяват на децата да харчат парите на родителите си за in-app purchases – например игрите и приложенията, които ги предлагат, са специално обозначени, освен това са въведени моментални нотификации и родителски контрол, който да попречи на нежелани покупки.

Според FTC обаче тези мерки не са били предприети навреме и хиляди клиенти са се оплакали, че са били таксувани за неща, които не са искали. Любопитно е да видим докъде ще стигне битката този път, особено като имаме предвид, че тя се случва в навечерието на премиерата на първия смартфон на Amazon – Fire Phone, който със сигурност ще доведе до голямо обновление и обогатяване на техния Appstore. Включително и с още много приложения с in-app purchases.