Снимка: Geek.com

AlphaGo се изкачи на върха. След като победи Кейи Джай – най-добрият играч на старата китайска настолна игра Го, за трети път днес по време на Future of Go Summit във Вудзен, екипът DeepMind на Google, съобщи, че това ще бъде последното събитие, на което изкуственият интелект ще играе. Причината за това е, че тазседмичното състезание е „възможно най-предизвикателното нещо, което доказва AlphaGo като една наистина добра състезателна програма“.

AlphaGo се прочу в тези сфери преди малко повече от година, когато неочаквано победи легендарният състезател Лий Се-дол с 4-1 в мач, който се проведе в Сеул. Повечето компютърни специалисти очакваха подобно нещо да се случи след няколко десетилетия, заради сложността на играта. Но след тези победите на AlphaGo от тази седмица, вече няма никакво съмнение, че изкуственият интелект се справя отлично.

Изследователският екип, който седи зад името на AlphaGo сега ще се съсредоточи изцяло в развитието на AI в други сфери, като например наука. Не е ясно дали един ден, изкуственият интелект няма да открива лекове за неизлечими болести или пък нови частици… Целта е да се помогне по всевъзможен начин на учените, за да може да се помогне на целия свят.

„Нямаме търпение да видим какво ще стане по-натам“

Освен че AlphaGo се оказа страхотен играч, изкуственият интелект провокира своите съперници да използват нови похвати и различни, от тези които са използвали досега, подходи в играта. Определено AI успя да вдъхнови всеки привърженик на Го.

AlphaGo е нещо, изключително полезно за хората. Сега остава само самите ние да успеем да извлечем максимума от него и, разбира се, да продължим да развиваме технологиите в тази посока.