Телата ни са сложна комбинация от много биологични цикли и системи, които често могат да бъдат трудно разбираеми. Една от тези системи е системата, която съставлява защитните механизми на тялото. Тези механизми ни предпазват всекидневно.

Ето, осем неща, които тялото ни прави за да се защити, за които най-вероятно не сте се замисляли.

Прозяване

Главната цел на прозявките е да „охладят“ мозъка след като той е бил претоварен.

Кихане

sneezing

Обикновено кихаме, когато в носа си се съберат твърде много алергени, микроби, прах и други неща, които ни дразнят. Кихането е начина, по който тялото ни се сбогува с „боклука“.

Протягане

stretching

Инстинктивно се протягаме за да подготвим тялото си за физическите натоварвания, които се очаква да понесе през деня. В същото време, разтягането обновява притока на кръв и подобрява настроението ни.

Хълцане

hiccuping

Когато ядем твърде бързо, преглъщаме големи парчета храна или преядем, пневмогастричниятни нерв се бива подразнен. Това е пряко свързано с стомаха и диафрагмата. В резултат получаваме досадното хълцане.

Загуба на спомени

loss_of_memory

Загубата на памет обикновено се случва след появата на неприятни изживявания. Мозъкът ни буквално изтрива най-ужасните моменти от нашата памет.

Сълзи

tears

Освен да прочистват окото, когато чужди обекти навлизат в него, сълзите са и емоционални защитници. Учените вярват, че в стресови ситуации, тялото ни създава нещо, което да ни разсея от болката (психическа или физическа), която изпитваме в момента.

Настръхване

goosebump

Същинската функция на настръхването е да се намали количеството топлина, което тялото ни губи от порите на кожата ни. Което след това ни позволява да се стоплим по-лесно по време на негостоприемни климатични условия.

„Гъбясване“

wrinkling_of_the_skin

„Гъбичките“, които се появяват по кожата на ръцете и краката ни, играят много важна роля. Този феномен се дължи на факта, че когато тялото ни усети, че е в среда с повишена влажност, то предполага, че може да сме около хлъзгави повърхности. Кожата ни се деформира, по такъв начин, че да се хлъзга по-малко.

Това са само някои от причините, поради които трябва да сме благодарни на телата си за това, че винаги работят с цел да ни предпазват. Бъдете спокойни, вашето тяло ще се погрижи за всичко останало!