0064_better_battery_768x432_main

Повечето потребители на смартфони, като че ли все още робуват на стари митове за зареждане на своите устройства. През 2014 г. батериите и самите хардуерни контролери в смартфоните вече са съвсем различни от тези, които познавахме преди десет години. Интелигентен софтуер следи за състоянието на батерията, а вложените елементи в производствените бази са доста по-оптимизирани за този тип устройства. Представяме ви пет невярни твърдения, които все още държат в плен клиентите.

ВИЖ ОЩЕ: В ИНДИЯ ИЗПОЛЗВАТ СТАРИ БАТЕРИИ НА ЛАПТОПИ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ

1. Ползването на различна марка зарядно унищожава батерията

Ползването на различна марка зарядно устройство не би трябвало да причини вреда на батериите на устройствата ви. Опасно и силно непрепоръчително е да се използват фалшиви зарядни и такива със съмнителен произход.

2. Не бива да използвате устройството, докато се зарежда

Този мит има някакво обяснение, заради ограничения брой инциденти, които са се случвали. Миналата година iPhone гръмна в ръцете на китайска стюардеса на борда на полет, но причината се оказа фалшиво зарядно, което не е регулирало добре електрическия сигнал. Някои от производителите на смартфони и таблети са пуснали списъци с одобрени зарядни устройства на други компании. Можете да се консултирате с тях, ако те са налични за вашето устройство.

3. Зареждането на батерията през нощта е вредно

Истината е, че смартфоните знаят кога да прекратят зареждането при достигане на капацитета. Правилно калибрираната батерия винаги ше отчете своето състояние при пълно зареждане. Удължаването на живота на батерията се случва, когато тя се зарежда между 40-80%. По този начин се пестят циклите на зареждане.

4. Не бива да се изключват устройствата

Рестартирането на устройството, дори и изключването за период от време, изобщо не е вредно. Това е и един много ефективен начин за справяне с т.нар. “течове на паметта”. Те са предизвикани от лошо оптимизирани приложения, които не се затварят добре след тяхното използване и предизвикват забавяне на цялата система.

5. Да не се зареждат телефоните, освен ако не са напълно изтощени

При пълното изтощаване на батерията на устройството се отчита един цял загубен работен цикъл. Това е много неблагоприятно за живота на батерията. По-добре е батериите да се зареждат често, отколкото по-рядко и при пълно изтощение.

6. Топлината скъсява живота на батерията

Всяка батерия има определени оптимални граници за нейната ефикасна работа. Голяма част от батериите могат да издържат до големи температури без никакъв проблем, но пагубни при тях е ниската. При нея действително може да се наблюдава отрицателен ефект върху работата на батерията.