Преди дни Тим Кук сподели, че Apple са постигнали рекордни продажби през първата финансова четвърт на 2017 година. Тогава чухме, че Apple Watch също се е справил добре на пазара през празниците, но не разбрахме нищо повече. Според анализаторите от Canalys, Купертино са продали цери 6 милиона носими аксесоара през последната четвърт на миналата година, генерирайки 2,6 милиарда долара приходи.

Ако на тези цифри може да се има доверие, това значи че продажбите на Apple Watch са се вдигнали с 12% спрямо същия период през 2015 година. За цялата 2016 пък анализаторите докладват, че са продадени около 11,9 умни часовника от Apple. Ако и това е вярно, то Apple държат 49% от целия пазар за умни часовници и 80% от пазара за последната четвърт.

Второто и третото място в този ред на мисли са за Fitbit и Samsung, които държат по 17% и 15% респективно. Всички останали производители си делят останалите 19%. Според Canalys, Xiaomi също са постигнали рекорд с продажбата на 5,5 милиона Mi Band гривни за същото тримесечие.

Не всичко за Apple обаче върви по мед и масло — продажбите на iPad устройства са спаднали с цели 20%, което е притеснително предвид представените миналата година iPad Pro джаджи. Ще видим как ще се справят тази година.