Фолкърското колело, Шотландия

Това, което виждате на снимката по-горе, е нещо изключително красиво. Фолкърското колело, което служи като въртящ се асансьор за лодки в Шотландия. Свързва каналите Форт-Клайд и Юниън, и е наречен на близкия град Фолкърк. През 2002 са сменени 11 ключалки, които са паднали поради неизползване от 1930-та година.

АкваДом, Берлин

Писнало ли ви е да се взирате в отворени пространства или лобита, докато пътувате между етажите? АкваДом в Берлин е 25-метров цилиндричен аквариум с вграден асансьор.

Аквариумът е напълнен с 1 000 000 литра вода и съдържа 1500 риби от 50 различни вида. Водолази чистят аквариума и хранят рибите всеки ден.

Луксор инклинатор, Лас Вегас

Този асансьор придвижва гостите на Луксор по двете страни на емблематичната пирамида на 39-градусов ъгъл. За разлика от другите асансьори този няма прозорци, през които да наблюдавате какво се случва. Всъщност той е направен за да избегнете тълпата. Асансьорът води гостите до последния етаж на пирамидата, от който можете да наблюдавате Лас Вегас отгоре.

elevator

Арка Гетуей, Сейнт Луис

Тази арка прилича на нещо като от научно-фантастичен филм от 60-те. „Вратата към Запада“ е най-високият (192-метров) паметник в Сейнт Луис. Интересното е, че и ширината на Гетуей е 192 метра. Арката е проектирана от финско-американския архитект Еро Саринен през 1947. Пътуването с лифта-асансьор отнема около 4 минути, като от най-високата точка на паметника можете да се насладите на красива панорама на целия град.

gateaway-arcПатерностер, из Европа

Патерностер е пътнически асансьор, състоящ се от верига отворени кабини (обикновено проектирани за двама), които се движат нагоре и надолу без прекъсване, който не се нуждае от бутони. Скоростта на асансьора е доста по-бавна от тази на обикновените такива, затова пътниците спокойно могат да се качат или да слязат на който и да е етаж. Много такива асансьори са закрити от съображения за сигурност, все още има няколко действащи, главо в Германия и Великобритания.

Е, какво ще кажете за тези интересни асансьори? Возили ли сте се в някой от тях? А бихте ли се возили? Споделете с нас в коментарите.