QWERTY-keyboard

  1. Знаете ли защо клавиатурата ви е подредена по този начин и че QWERTY и пушките Remington са произвеждани от едни и същи хора?

Запитвали ли сте се някога защо клавишите  на QWERTY клавиатурата са подредени именно по този начин, а не по азбучен ред например? Това устройство е едно от най-разпространените в целия свят и зад него се крие история, която съм сигурен, че малко от вас знаят. В настоящата статия ще ви разкажа малко повече за създателя на QWERTY и причините за въвеждането й.

Всичко започва през далечната 1874 г. в компанията на г-н Елифалет Ремингтън – Remington & Sons сключва сделка за производство на пишещи машини, патентовани от Карлос Глидън и Кристофър Шолс, като вторият е отговорен за дизайна на QWERTY подредбата.  В края на гражданската война през 19-ти век комуникацията се развива толкова бързо, че методите за подготвяне на съобщенията, пращани по пощата, издаването на вестници и бюлетини се нуждаят от бърза и лесна структура за отпечатване на текстове. Системата QWERTY и до ден-днешен е най-доказалият се и най-използван модел за изписване на текстово съдържание. Най-често ползваните букви са разположени далеч едни от други, което предизвиква сериозно съмнение в експертите по онова време. Коя тогава е причината за успеха? Шолс и Гилдън доказват, че при раздалечаване на често използваните букви шансът за натискане на погрешен символ при бързо писане е намален до минимум. По същото време французите се опитват да направят още по-оптимизиран вариант, представяйки тяхната AZERTY схема, но тя определено не се нрави на англо-пишещите. С по-лесната си за употреба подредба, QWERTY задминава и най-популярната по онова време Dvorak система, чиято цел била именно обратната – да скъси разстоянията между често използваните букви, за да може да достигате по-бързо до тях.

Макар и с рискован план, двамата изобретатели на пишещата машина сключват сделката и започват производство. Малко известен факт е, че Remington  са производители на оръжия и съпътстващи ги амуниции и боеприпаси.

Happy-birthday-cupcakes-with-candles-2

  1. Знаете ли, че картичка за Рожден Ден с чип, който пее Happy Birthday, има повече компютърна мощ от всичко, с което Хитлер, Чърчил и Рузвелт са разполагали през Втората световна война? Те дори биха убили за такъв чип!

Запознати ли сте със закона на Мур? Сигурен съм, че не сте, затова ще ви разкажа накратко. През 1965-та Гордън Мур, един от основателите на корпорацията INTEL, която и до днес е най-големият производител на процесори в света, разказва теорията си за компютърната революция и постоянното развитие на компютрите. Според него, а и според негови последователи, които доказват твърденията му, на всеки 18 месеца компютърната мощ се удвоява. Силициевите чипове побират два пъти повече транзистори на всеки период от година и половина поради усъвършенстването на технологиите, с които се създават.  Доказан факт е, че вашият смартфон има няколко пъти по-голяма компютърна мощ и изчислителна сила от всички системи на NASA през 1969 година. Чудите се защо новите компютърни игри стават все по-лакоми? Недейте! След 50 години вашата прахосмукачка ще има повече конски сили от международната космическа станция!

0003068844

  1. Microsoft инвестира 150 милиона в Apple с цел да спаси компанията от фалит!

Определено това е едно от най-интересните неща, които може да научи един технологичен фен. Дълги години се спекулираше, че през далечната 1997-ма година Microsoft инвестира в акции (без право на гласуване) над  150 милиона щатски долара. В момент на криза тези пари се оказват повече от добре дошли за компанията на Стив Джобс.

Истината е, че тези 150 милиона са първа вноска от сума между 500 милиона и 1 милиард, които Apple придобива по съдебен път. По същото време компанията на Бил Гейтс е имала сериозни проблеми с обвинения за монопол, което прави  решението за инвестиция в Apple много по-хитро, отколкото може да подозира един нормален потребител. Кой кого е спасил с тези пари може би няма да разберем никога!

iic-image_0

  1. Днес светът използва за една секунда толкова интернет, колкото за цялата 1993-та година!

Не е тайна, че технологиите се развиват с изключителна скорост. Интернетът става все по бърз и по-задължителен!

Изследвания показват, че през 1993-та под 23% от хората са имали достъп до интернет.  Само две години по-късно интернетът е комерсиализиран до нива, които никой не е подозирал, а днес над 1.2 милиарда души ползват мобилно устройство с интернет, да не говорим за компютри и други устройства.

samsung_techwin_mpv_l4

  1. Samsung е производител на оръжия и печели милиарди от това!

О, да! Samsung Techwin е дъщерна фирма на Samsung Group и за нея работят над 4900 души. Компанията е базирана в Южна Корея и само за 2011 г. печели над 2,9 милиарда от продажби!

Основана е през 1977 г., а малко след това започва работа с гиганта General Electric в сделка за производство на двигатели за самолети. През 80-те години Samsung пробива в Северна Америка и Европа със своите камери за наблюдение, а постепенно и с техните записващи устройства. Повече за оръжията, които произвежда Samsung, ще намерите на техния сайт.

Сподели
Предишна страницаДвойките развиват обединена памет
Следваща страницаRazer Nabu ще струва под $100
Мисията ни е да предоставяме качествена и актуална информация в българския уеб за любопитната ни, ангажирана аудитория. Покриваме как иновациите в технологичния свят всеки ден променят начина, по който общуваме, правим бизнес и създаваме култура като едно глобално общество. Давайки гръмък глас на талантливите ни автори, ние непрестанно информираме модерния дигитален човек за света.