Още не сте актуализирали операционната си система iOS? Или просто сте новобранци в новата версия 10, е тогава петте причини по-долу ще са ви полезни:

Свеж интерфейс с нов дизайн

След като ъпдейтът се инсталира на вашето устройство, ще бъдете посрещнати с нов начален екран с някои нови готини трикове.

Когато плъзнете наляво, ще имате незабавен достъп до камерата. Ако плъзнете надясно, ще имате достъп до вашите widgets, много по-лесни за употреба от преди. А ако само искате да видите вашите известия, вече може просто да вдигнете телефона, от където се намира и екранът ще светне сам.

iOS 10 обърква милиони души по света първоначално:

homebuttonios10Да, ако все още не сте разбрали вече трябва да натиснете главния бутон за да отключите телефона си.

Нещо, което е много добре дошло са хубавите известия, които могат да бъдат уголемени, за да можете да отваряте най-важните такива за вас, докато правите нещо друго на телефона си. Вече не е необходимо да се прехвърляте непрекъснато от едно приложение на друго.

Например, ето как работи с iMessage – можете да разгледате цялата история на чата само през известието, без да влизате специално в самото приложение.

ios10messagesКонтролният панел също има нов вид. Вече можете да местите музикалните контролери, което ви позволява да имате по-изчистен и лесен за употреба панел.

Всички цветове и форми в интерфейса също са пипнати. Вече има много повече бяло, елементите като цяло са по-малко прозрачни и някои фонове тук-там са променени, за да изглежда всичко по-добре.

iMessage вече е много по-добър

Ако сте употребявате и Facebook Messenger и iMessage на вашия iPhone, най-вероятно сте забелязали, че към iMessage се прибавят едно по едно само хубавите свойства от Messanger. Нямаше много интересни промени в Messages през последните години, но всичко това се промени с новата iOS 10. Ние вече ви разказахме, кои са най-новите и интересни свойства на iMessage и как да ги използвате. Ако ви е интересно, можете да ги прочетете тук.

Photos вече е роботизирано, донякъде

photosios10Google Photos имат асфалтиран път, чрез който карат хората да използват техните снимки отново, вместо просто да си пълнят Camera Roll без да поглеждат какви спомени са запаметили.

Photos на Apple придобива много от тези свойства и това се отразява добре на работата с приложението. Частта Mermories показва автоматично направени албуми, базирани на най-интересните неща, които сте заснели, и на местата, които сте посещавали. Приложението разграничава лицата в снимките ви и прави отделни албуми със спомени с всеки човек.

Разликата с Google Photos е, че всичко това в iOS се прави само на вашия телефон, без да се изпраща, каквато и да било лична информация до сървърите на Купертино.

Важни подобрения в сигурността

Това е най-малко забавната част в инсталирането на iOS 10, но пък е най-важната причина поради, която трябва да ъпдейтнете ваша ОС възможно най-скоро.

Наскоро ви споделихме, че трябва да актуализирате софтуера си веднага щом можете, поради дупки в сигурността на iOS. Ако обаче все още не сте го направили, крайно време е да смените своя iOS 9.

Други по-малки неща

Има още няколко малки свойства, които не заслужават отделен параграф, но са събрани тук:

  • Siri вече е много по-умна от преди, като вече работи и с някои приложения. Можете дори да я попитате, къде сте паркирали колата си.
  • Apple Music изглежда и работи доста по-добре, което се приема с широки обятия от потребителите, като се има предвид, колко ужасна беше предишната версия.
  • Новият Universal Clipboard ви позволява да копирате и поставяте текст или изображения от вашия iPhone на вашия iPad или Mac (с macOS Sierra), или обратно.
  • Maps също е подобрено. Има много нови свойства, едното от които показва сегашния трафик по пътищата.
  • Ако имате HomeKit устройства в дома ви, ще се зарадвате, че вече притежавате приложението Home, през което можете да ги контролирате.

Да не забравяме, разбира се, и хилядите други дребни подобрения, които не са чак толкова видими и значими, но все пак са доста добре дошли.