Apple iPhone 6
А

ко ме следите в социалните мрежи, значи сте забелязали, че през последната седмица и нещо основна тема e Apple iPhone 6. Понеже не съм болен и фанатичен фен на нито една операционна система, за мен не е срамно да го споделя с вас. Да, Android OS винаги ми е била на сърце, защото все пак с нея започна моят път в света на смартфоните, но това не значи, че никога не бих ползвал и нещо различно. Да не говорим, че и работата ми е такава. Както и да е, в последно време iPhone 6 ми е основната играчка и понеже голямото ревю все още е в процес на завършване, реших малко да ви подготвя с една лека статия. В нея, както сте забелязали и от заглавието, ще си поговорим за няколко причини, поради които трябва да си купите iPhone 6. Това поне са моите причини, за да го направя и не ангажирам никого с тях. Все пак те са породени от това какво ми трябва на мен, какво ползвам, как го ползвам и т.н. Всеки си има свои потребности и за някого те може и да не съвпадат с моите.

 

Батерията

 

Интересно е, че започвам с това, нали? Дори за мен е интересно, но е факт, че животът на батерията при Apple iPhone 6 е далеч по-добър от този, на който и да е друг iPhone правен досега. На първо четене, батерията на iPhone 6 е Li-Po 1810 mAh, което не е голяма промяна от тази на iPhone 5S, който имаше Li-Po 1560 mAh. За да сме точни, това е точно 15% повече. Като към това добавим по-големия дисплей, 40% повечето пиксели и по-мощния процесор, нещата не стават розови. На второ четене обаче положението е различно.

Лично аз не вярвам, че този телефон може да издържи един ден. Имайки предвид 5S, който ползвах допреди седмици, оптимистичните ми виждания за шестицата не бяха големи. Все пак големият екран ме навеждаше на мисълта, че животът на батерията ще се стопи за часове. Оказва се обаче, че поради начина на производство на 20nm чипсет A8 и новата по-ефективната изработка, 1810 mAh на iPhone 6 може да издържат доста по-дълго от един ден. При мен телефонът си издържа дори два дни на моменти, което беше супер. Това не са били най-натоварените два дни за него, разбира се, но все пак с няколко разговора на ден, ровичкане в нета и малко снимки мисля, че не е никак зле.

На фона на другите флагмани това определено не е най-доброто, което може да срещнете. Тук обаче аз го сравнявам повече като технология с предшественика му. Да сложиш по-голям дисплей и хардуер, в същото време малко по-голяма батерия, и да постигнеш доста по-добри резултати от миналата година си е постижение. Трябва да им го признаем на Apple.

 

Дисплеят

 

След толкова голямо чакане, толкова много години, най-накрая Apple реши да направи дисплея малко по-голям, че да се доближи поне малко до днешните Android флагмани. Е, с 6 Plus се изсили лекичко, но там Ники Николов ще ви говори повече. Първо трябва да започнем с това, че новият дисплей е с диагонал от 4.7 инча, което на фона на 4.0-инчовия iPhone 5S си е голяма промяна. Още повече, че феновете на Apple ще я усетят по по-различен начин, отколкото Android потребителите. Това определено има повече плюсове, отколкото минуси. Казвам го като Android потребител и ми е малко трудно да вляза в обувките на Apple феновете, които доста време боравеха с малки телефони. За мен поне това е супер и именно като ползвател на операционната система на Google мога да кажа, че това е една от основните причини, които биха ме накарали да сменя телефона си с Apple продукт. Честно ви казвам, писането на съобщения с iPhone 5S или който и да е преди него ми беше ужас. Може би се свиква, но при мен този момент не дойде. С iPhone 6 обаче този проблем го нямам.

Само леко ще вметна и нещичко за резолюцията, но само малко, защото ще си оставя нещо и за ревюто. Тук имаме така наречената от Apple “Retina HD” резолюция. Казано с прости цифри – 1334х750. През погледа на всеки друг, но не и Apple потребител, това е смешно за един флагман. Смешно е, ако гледаме само цифрите, но ако се опитаме да видим и качеството, тези цифри вече не са от толкова голямо значение. Повече за това обаче ще видите в ревюто.

 

Камера

 

Винаги съм казвал, че камерата на iPhone е много добра. Ако не друго, то това трябва да им го признаем. Семпла, елементарна за работа и най-вече ефективна. Ако помните статията ми за камерите на бъдещето, там бях описал точно това. Една камера в телефон на първо място трябва да е ефективна. Това значи да е бърза и качествена. Не ви е нужно да цъкате по настройки, да сменяте ISO, да регулирате затвора. Трябва да я включите и да снимате, и това да става с минимални действия и максимално качество. Тук идва моментът, в който трябва да се намери баланс между тези неща, защото няма как всичко да е на едно място. Ако едно нещо бъде по-добро от другото, то второто ще изостане с много и точен пример за това е супер бързото снимане с камерата на Huawei P7, което е лишено от точно фокусиране.

В това отношение мисля, че Apple винаги си били в правилната посока и продължават да вървят по този път. Камерата, разбира се, е доста по-добра от предишното поколение. iSight камерата е 8 мегапиксела с 1.5μ големина на пиксела и бленда f/2.2 бленда. Това е точно като при iPhone 5S, но включва нов сензор, който поддържа нова автофокус функция, наречена „Focus Pixels“. Същата, която може да намерите при високия клас DSLR камери.

 

Функционалности

 

Това е частта, която ще се стори супер смешна на Android феновете, но за потребителите от другия бряг те са нещо ново и важно. Новият iPhone 6 вече включва барометър за проверка на налягането, който е важен за новото Health приложение. Вече се поддържа и така очакваният Wi-Fi 802.11ac, който е най-бързият за момента. Имаме и нов спомагателен M8 процесор, както и възможност за Wi-Fi разговори, когато мобилната мрежа е със слаб сигнал.

Разбира се, има още няколко нововъведения, но те честно казано идват с iOS 8 така или иначе. Като цяло не са нещо грандиозно за всички останали, но за тези, които имат стар модел на iPhone, ще са нещо важно.

 

Пето място е отредено на вас

 

Реших този път да оставя повече място за коментари и дискусии и да видя как ще завършите вие тази класация. Знам, че за някои от вас това няма да е лесна задача, а други, най-вече феновете на Android, ще предпочетат да кажат нещо негативно. Не отричам, че има много негативни неща, които могат да се кажат и тях със сигурност ще ги покрием в някой от другите ни материали. Няма перфектен телефон, а и Apple не предложиха най-доброто, което да е бум, какъвто беше iPhone 5/5S например. Тази година беше може би малко по-скромно, не толкова добре прието, но все пак това е Apple и цифрите говорят сами. Компанията счупи всички рекорди по продажби, което едва ли някой ще подобри скоро. Значи има какво още да се даде като пример в нашата FIVE класация, така че се чувствайте свободни да споделите своите причини и заедно да отделим най-добрите.

 

Виж повече инфо за Apple iPhone 6 в eMAG