Снимка: LoveAndPieceEverywhere

tumblr 2

Знаехте ли, че според проучване на McAfee, повече от 70% от тийнейджърите крият своята онлайн активност и това, което правят в мрежата? А знаехте ли, че по-малко от един от пет родители знае, че детето му гледа порно, качва голи снимки или чати с напълно непознати?

Забравете Facebook. Най-страшните приложения в интернет са такива за размяна на текстови съобщения, споделяне на снимки и запознанства със случайни хора.

Вижте петте най-притеснителни приложения, които вашите деца може да използват:

WhatsApp Messenger

whatsapp

Тази алтернативна услуга за размяна на текстови съобщения позволява на потребителите да изпращат снимки чрез интернет, а не чрез стандартното SMS приложение. Компанията твърди, че не позволява изпращането на голи снимки, но всички знаем, че такива снимки и видеа се изпращат без проблем. Най-страшното е, че няма как да проследите действията на детето си чрез фактурата, защото цялото съдържание минава през интернет.

 

Snapchat

snapchat1

Snapchat обработва по около 400 милиона снимки, които след това изчезват след 10 секунди. Това приложение позволява изпращането на всякакъв тип снимки, които се изтриват автоматично от двата телефона, след като получателят ги е видял. Проблемът тук е, че получателят може да направи скрийншот преди снимката да изчезне и да я качи навсякъде в интернет, като например любимия сайт на тийновете – Tumblr.

 

Vine

Vine

Приложението, чийто собственик е микроблогинг социалната мрежа Twitter, дава възможност на потребителите да изразят всичко, което искат да кажат чрез кратки видеа (до 6 секунди). Понякога хората искат да „изразят“ по-голи неща и социалната мрежа е пълна с такива примери. След като се вдигна медиен шум за порнографското съдържание в социалката, Vine премахна възможността да се търсят хаштагове като #XXX и #porn, но те все още са на сървърите на компанията. Това означава, че ако следвате един профил, вие спокойно можете да гледате голото му тяло. За това не е нужна търсачка, стига да знаете къде и как да намерите подобни профили.

 

ChatRoulette

chatroulette

Този сайт промени изцяло запознанствата онлайн. Той позволява на потребителите да чатят с видео с напълно непознати хора. На хартия достъпът на непълнолетни е забранен, но никой не следи на вратата дали имате 18 години или носите панталони. Подобна услуга има и сайтът Omegle.

 

Tumblr

Снимка: LoveAndPieceEverywhere
Снимка: LoveAndPieceEverywhere

Социалната мрежа Tumblr най-любимата услуга на младите хора, защото предлага голяма колекция от креативни снимки, видео, цитати и мисли, които отговарят на техния социален стандарт и мислене. Сайтът обаче се използва и за друго – качване на големи колекции порнографски снимки и видеа, които не се индексират в търсачката и няма как да бъдат намерени чрез нея. Това, разбира се, не пречи на младите да гледат забранените плодове. Достатъчно е да последват един акаунт, който качва такова съдържание и след това да проверят какви профили следва той. Бъдете сигурни, че той също следва още 100 подобни акаунта.

 

Как можете да „спасите“ детето си от тези услуги? Проверете дали смартфонът има опция за родителски контрол или просто добавете своя акаунт. Така тийновете няма да могат да свалят нищо без вие да сте си въвели паролата.