Apple-pay-wallet
Когато Apple обявиха разплащателна услуга Pay, много потребителите веднага прегърнаха идеята като добра. Американският гигант иска да направи една малка революция в разплащането, подобно на много други свои конкуренти. Само времето ще покаже дали ще успеят в своето начинание. Междувременно с появата на новото средство се появиха и някои сериозни въпроси по отношение на сигурността.

Независими консултантски фирми и експерти по сигурност споделят мнението, че действително тези безконтактни плащания може да са бъдещето след физическите дебитни и кредитни карти. Но Apple Pay е прекалено ново средство и все още не е доказало своята ефективност, а с това идват и въпросите по отношение на неговата сигурност – дали на Apple Pay може да се разчита? Системата е нова, а вече получи доста внимание в медиите. Това може единствено да насърчи злонамерените потребители в опит да намерят начин да злоупотребят с нея.

Виж още: Всичко, което трябва да знаете за ебола… и още нещо

Независимият експерт Питър Олиник, ръководител на Carlisle & Gallagher Consulting Group, представи някои съвети към потребителите на новата система за разплащания:

Добавяйте внимателно своите разплащателни карти

Не добавяйте всичките си карти наведнъж в системата на Apple Pay. Препоръчително е да започнете да използвате Pay с една-единствена кредитна карта. Ако засечете проблем при използването на системата, тогава ще сте сигурни, че вероятно той е засегнал само тази карта. Препоръчваме да използвате една карта за всички онлайн разплащания, а друга – за физическите. Повечето от покупките, които се извършват с Apple Pay, се отнасят до физически обекти, така че не би трябвало да използвате картата за физически покупки със системата на Apple.

Използвайте кредитни карти

Банките добавят допълнителни слоеве защита, когато става въпрос за кредитни карти. Ако се появи проблем с вашите средства, тогава банката ще направи всичко възможно, за да си върне парите. При дебитните карти се използват по-малко системи за предотвратяване на измами.

Избягвайте покупки, които смятате да върнете

Купувайте само предмети и услуги, които възнамерявате да ползвате със сигурност. Би било добра идея да не се опитвате да върнете покупки, които са заплатени чрез Apple Pay, защото има голяма възможност касиерите да не са напълно запознати с всички процеси на работа с новата система. Връщането на стоки е сложен процес дори и за покупките, които са направени с други платежни средства.

Внимателно следете извлеченията и таксите при Apple Pay

Проследявайте често и подробно картовите авторизации, които сте извършили чрез Apple Pay. Системата е много нова и все още тарифите не са съвсем изяснени при някои банки. Вече има документирани случаи, при които банка таксува двойно някои свои клиенти заради използването на Apple Pay.