Снимка: ray.bg

На специално събитие в голямата зала на Българска академия на науките вчера, Институтът по астрономия към БАН отпразнува 35 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Честването протече в присъствието на личности от академичния състав на академията, професионални и любители астрономи, студенти и приятели на астрономията.

Преди началото, гостите в сградата на БАН можеха да се насладят на изложба на постери, разказващи историята на Рожен, от построяването на обсерваторията до наши дни. С по няколко думи събитието откриха бившият директор на НАО „Рожен“ проф. дфн Таню Бонев и назначеният наскоро на длъжността негов последовател проф. д-р Евгени Семков. Обсъдени бяха финансовите проблеми не само на обсерваторията, но и на науката в България като цяло.

35-nao-rozhen-1-sn

Презентация с историята на НАО „Рожен“ изнесе председателят на Института по астрономия проф. дфн Илиан Илиев, а няколко думи и спомени от строителството на обсерваторията ни пък бе поканен да сподели и първият ѝ директор проф. дфн Богомил Ковачев. Събитието продължи с ексклузивна прожекция на късометражния документален филм за Рожен „Поглед към звездите“ на Христина Вардева. Трейлър можете да видите по-долу.

Накрая, 35-годишнината на НАО „Рожен“ с акустично изпълнение закриха група КОНТАКТъ, съставена изцяло от преподаватели в катедра Астрономия на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

35-nao-rozhen-2-sn