Можете ли да си представите, че преди да се заеме с възхода на нацистка Германия и да реши да превзема света, което води до смъртта на милиони невинни хора, Адолф Хитлер е бил – или поне се е опитвал да бъде – художник? Той дори два пъти е кандидатствал в Академията за изящни изкуства във Виена, като и двата пъти неуспешно: не го приемат с аргумента, че просто не умее да рисува живопис. Дали сблъсъкът с реалността, че очевидно талантът му не е толкова голям, колкото той си мисли, и разбиването на мечтите му са дали тласък на това, в което се превръща, или то си е било предопределено?

Хитлер рисува цветя, сгради и пейзажи, като по ирония на съдбата много от местата, които пресъздава с четката, са брутално унищожени при бъдещите военни действия, които ръководи, и вече изглеждат по съвсем различен начин. В някои от картините му се забелязва уклона му към насилие (виждат се танкове, германски войници от Първата световна война и разрушения, причинени от сраженията), но други изглеждат жизнерадостни и свежи – може би още един признак колко странно и необяснимо е човешкото съзнание?

Ето 25 от картините, нарисувани от Хитлер и запазили се през годините – те са поместени и в книга, събрала творби на диктатора, която може да бъде закупена от Amazon.

Хитлер

2

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25