Дългоочакваната iOS 9 носи не само много нови функции, но и до голяма степен изцяло преобразява възможностите на операционната система. В iOS 9 се крият много нови неща, които липсваха при по-старата iOS 8, а това е е причината да ви представим списък с част от нововъведенията.

1. Възможност да получите информация за маршрута чрез градския транспорт

ios9-public-transport

За разлика от Google, Apple при всяка актуализация на операционната система обновява и всички предварително инсталирани приложения. При Apple Maps се появи възможност за преглед на разписанията на автобусите, влаковете и метрата за няколко града, включително Ню Йорк и Лондон. Приложението може да изчисли маршрут чрез линиите на градския транспорт и да уведоми потребителите при закъснение.

2. Четене на новини

В новото News приложението от Apple са вградили няколко качествени източника за предоставяне на новини. Потребителите могат лесно да се информират за случващото се, а цялото съдържание се показва в предварително форматиран вид, който е удобен за устройствата.

3. По-лесен достъп до iCloud

ios9-icloud-access

Добавя се опция за по-лесен достъп до хранилището iCloud. Наличните възможности в менюто с настройки включва добавяне на икона към облачното пространство на началния екран, както и показване на икона за iCloud Drive.

4. Разделяне на екрана (мултитаскинг)

Това е една особено полезна нова добавка, която ще се хареса на собствениците на iPad. В iOS 9 е добавена функцията „Slide Over”, която позволява работата с две приложения едновременна – второто се показва в странична лента от дясната страна. При iPad Air 2 и iPad Pro потребителите могат да активират и Split View като изберат и преместят граничната лента.

5. Бързо връщане назад

В горния ляв ъгъл на потребителския интерфейс на системата е въведен бутон за обратно връщане към предишния екран. Това е улеснение, ако се работи с няколко приложения едновременно и спестява натискането на на Home бутона.

6. По-интуитивно търсене

ios9-smart-search

Spotlight в iOS 9 дава много по-интуитивни резултати при търсене. Приложението извлича информация за вас и може да претърсва и приложения, контакти, местоположения и други.

7. Писане и/или драскане върху прикачени файлове от електронната поща

ios9-doodle-attached-files

В iOS 9 вече е възможно драскането, ограждането и писането върху прикачени файлове като документи и текст. Търсете „Markup”, когато ги преглеждате.

8. По-лесно водене на бележки

Новата версия на риложението Notes също има сериозни подобрения в iOS 9. То вече позволява добавянето на интернет връзки, фотографии, списъци с отметки и дори рисунки. Както винаги, всичко се синхронизира с iCloud. Потребителите, които често използват Notes, ще забележат и нови възможности за форматиране на въведената информация.

9. Wi-Fi Assist

ios9-wifi-assist

Новата добавка Wi-Fi Assist в iOS 9 позволява прехвърлянето между различни видове мрежи, за да има постоянна свързаност. Операционната система следи коя мрежа за данни е най-бърза и автоматично включва устройството към нея, това е полезно при случаи, когато Wi-Fi мрежата не е достатъчно бърза, а потребителят има абонаментен достъп до по-бърза LTE връзка. Опцията се включва от менюто с настройки.

10. Мащабиране при видео

Вече е възможно мащабирането при видео клипчетата, не само при фотографиите. Има също и възможност за преглед на мултимедийното съдържание в по-бавен режим, ако устройството го поддържа.

11. По-удобно слушане на музика

ios9-listening

При включване на слушалки в новата версия iOS 9 се показва икона с музикалното приложение, което последно сте ползвали. Това е особено удобно, ако искате да продължите слушането на дадена песен или предаване.

12. Добавяне на събития от електронната поща

Част от новата стратегия на Apple е добавянето на възможност за преглед на събитията от различните свързани профили на потребителите и тяхното прехвърляне в приложенията. Това включва преглед на писмата и добавянето на различни събития към Calendar, например.