Глобалният месец на астрономията (ГМА) се организира всяка година през април от международната астрономическа организация Astronomers Without Borders (Астрономи без граници, AWB) и представлява най-големият в световен мащаб празник за астрономията.

През ГМА ще бъдат реализирани различни глобални инициативи и дейности за популяризиране на астрономията. Високо мотивирани любители и професионални астрономи от цял свят ще покажат с телескопите си красотата на звездното небе на хората, които имат желание да зърнат през телескоп далечния и мълчалив свят на звездите.

В сайта на проекта „Глобален месец на астрономията“ може да се намери информация за всичките дейности и идеи, планирани да се реализират през април 2017 г., както и резултатите от проведените дейности през изминалите години.

Астрономи без граници разработиха богат списък от програми и мероприятия, към които всеки може да се присъедини. Някои от тях, са:

1. Конкурс за астро-поезия: 1 март – 1 май 2017 г.

Конкурсът е адресиран към деца, юноши и възрастни. Категориите в него са три: деца от I до VI клас; деца и младежи от VII до XII клас; възрастни.

Поезиите, които са на астрономическа тематика трябва да са написани на английски език, да са авторски и до 30 реда. Победителите ще се избират от жури, а наградите включват книгите „Binocular Highlights“ от Sky and Telescope, „First Star I see Tonight“ от Bob Eklund, „Faces of the Moon“ от Bob Crelin, както и разпечатки от работите на астрофотографа Wally Pacholka.

2. Глобално звездно парти: 1 април 2017 г.

Глобалното звездно парти е времето да излезете под звездите и да се присъедините към другите наблюдатели за да докажете, че светът е „Един народ, едно небе“. Когато насочите погледите си към звездите ще се убедите, че всички религиозни, национални и културни бариери избледняват в тъмнината. По време на партито хората, които разполагат с телескопи се насърчават да организират мероприятия от типа „тротоарна астрономия“.

3. Конкурс за астро-изкуство: 1-30 април 2017 г.

Изкуството е фантастичен начин да споделите вълнението си от астрономията. Категориите в този конкурс са четири: малки деца — до 7 години; младежи от 8 до 12 години; юноши от 13 до 17 години; възрастни над 18 години.

Вашите произведения трябва да са вдъхновени от астрономията, като това е единственото условие за участие в конкурса. Астрофотографии не се приемат. Детските разработки следва да бъдат одобрени от родител или учител.

От най-добрите произведения ще се печата календар за 2018 г., както и ще има символични награди.

4. Виртуални наблюдения през телескоп: април 2017 г.

Ще бъдат организирани наблюдения в реално време с телескопите на Virtual Telescope в Италия, към които дистанционно може да се присъединят всички желаещи с помощта на Интернет. Планират се следните наблюдения:

  • Онлайн Месие маратон — 4 април 2017 г. Искате да видите колкото се може повече от обектите, включени в каталога на Месие за една нощ? Сега имате възможност да го направите с програмата „Онлайн Месие Маратон“.
  • Разходка на Луната — 5 април 2017 г. Глобалният месец на астрономията дава възможност да „докоснете“ Луната от дома си! За целта присъединете се към Virtual Telescope чрез сайта му и се забавлявайте с много приятели от цялата планета. Намерете любимия си кратер, планина или море на монитора на компютъра си по време на „полета“ над естествения ни спътник.
  • Звезди за всички — 22 април 2017 г. Затегнете коланите! Ще излезем на пътешествие сред звездите. Вселената ще изглежда такава, каквато не сте я виждали никога!

5. Астрономи без граници – кампания за търсене на астероиди: 1-30 април 2017 г.

Астероидите винаги са ни вълнували. Те са загадъчни и често плашещи, когато се появят в близкия Космос. Астрономите без граници и Международната колаборация за астрономическо търсене (IASC) организират специална кампания за търсене на астероиди като част от ГМА. Тридесет училища и екипи от целия свят ще бъдат избрани за участие в кампанията. IASC е онлайн образователна програма за гимназии, колежи и университети, в която ученици и студенти правят оригинални астрономически открития. При добри метеорологични условия всеки екип ще получи около 20 уникални серии от изображения, получени с телескопите на Хавайския университет.

6. Лунни изследвания: 1-30 април 2017 г.

Луната е най-близкото до Земята небесно тяло и наш неотменен спътник в годишната ни обиколка около Слънцето. Но много малко хора я забелязват или признават нейното значение за нас. Звездни партита на тема Луна, наблюдения през телескоп или с невъоръжено око, образователни програми, интерактивни наблюдения по Интернет, състезания, тържества, посветени на Луната в различните култури са малка част от начините, по които може да се включите в програмата.

7. Наблюдение на Лиридите – 16-25 април 2017 г.

Може би сте виждали „падащи звезди“, но по време на ГМА може да станете свидетели на метеорен поток! Радиантът на метеорния поток „Лириди“ се намира в съзвездието Лира и е със зенитно часово число 18. Лиридите се наблюдават в периода 16-25 април, с максимум на 22-23 април и са породени от кометата C/1861 G1 Thatcher, която има период от 415 години (http://www.imo.net).

8. Международна седмица на тъмното небе: 22-28 април 2017 г.

Програмата цели да даде информация за светлинното замърсяване и ролята на лошата ориентация на уличните лампи за неговото създаване. Светлинното замърсяване е един от най-големите проблеми на астрономите.

9. Денят на Слънцето: 23 април 2017 г.

Нашата собствена звезда е във фокуса на събитията през този ден. Съберете своите приятели и наблюдавайте Слънцето. Задължително използвайте специални слънчеви филтри и внимавайте за безопасността на наблюденията!

10. Космически концерт: 28 април 2017 г.

Космическият концерт ще бъде изнесен от италианският пианист и композитор Giovanni Renzo. Концертът представлява колекция от композиции и импровизации, отнасящи се за Вселената. Giovanni Renzo ще изпълнява своята музика, черпейки вдъхновение от клиповете и снимките, изпратени от фотографи от целия свят и от най-добрите стихотворения на победителите в предишното издание на конкурса за астро-поезия.

Общата цел на всичките програми, е да се почете величието на Вселената и нашето място в нея. Повече информация за програмите може да получите на уеб сайта на Астрономи без граници. Ако имате въпроси, не се колебайте да изпратите писмо на sibryamov@shu.bg (д-р Сунай Ибрямов, национален координатор на Astronomers Without Borders).

Ето и по-важните астрономически и космически събития, които са се случили и се случват през април:

10 април — Георги Иванов става първият българин летял в Космоса. На 10 април 1979 г. е изстрелян космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж — командир на полета Николай Рукавишников и космонавта-изследовател Георги Иванов. В Космоса те прекарват общо 1 ден 23 часа и 1 минута.

12 април — Юрий Алексиевич Гагарин от бившия СССР и пилот на кораба „Восток-1“ става първият жител на нашата планета, който я вижда от Космоса. Космическият полет на космонавта № 1 на планетата е продължил 1 час и 48 минути. От 1969 г., на 12 април по решение на Международната федерация по авиация се отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката и по целия свят се организират чествания под мотото „Нощ на Гагарин“ (http://yurisnight.net).

19 април — В Космоса е изтрелян „Салют-1“ — първата орбитална космическа станция (1971 г.).

24-30 април — Международна седмица на астрономията (пролетна) за 2017 г.

29 април — Международен ден на астрономията (пролетен) за 2017 г. Този ден започва да се отбелязва в САЩ през 1973 г., обединявайки любители и професионални астрономи. На този ден се организират различни мероприятия за популяризиране на астрономията.

24 април — Изстрелването на космическия телескоп Хъбъл. Телескопът Хъбъл е изведен на орбита на 24 април 1990 г. За тези 27 години над 4000 астрономи са получили възможност да го използват за наблюдения и са публикувани над 4500 научни статии.

Текст:
д-р Сунай Ибрямов,
Национален координатор на Astronomers Without Borders за България