Вече няма да се оплаквате, че времето не ви достига. В края на 2016 година ще получите една допълнителна секунда, в която да измислите своите желания за новата година.

Според екипа, който се занимава с проследяването на точното време в IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service), атомният часовник, който следи световното време, отново е неверен.

Ще си кажете, че една секунда не е нищо и спокойно може да се пропусне. Е, тук грешите. Утре може да е просто една секунда, но през 2100 вече ще има около две-три минути разлика между атомното и астрономическото време. Представяте ли си пък какво би станало през 2700? Тогава вече човечеството ще има допълнителен половин час сутрешен сън.

Високосната секунда не е необходимо да се добавя всяка година. Причината за това е въртенето на Земята. Просто има периоди, в които се върти „по-редовно“ от друг път. 26 допълнителни секунди са добавени, откакто е започнало това начинание през 1972, когато са били добавени цели 10 високосни секунди, за да си наваксаме изгубеното време.

Въпреки че за хората една допълнителна секунда не представлява никакъв проблем, за един компютър това може да бъде фатално. За машината една минута трае точно 60 секунди, нито по-малко, нито повече. Именно затова от изключителна трудност е да се добави дори една такава. Тази година компютърните специалисти ще дадат всичко от себе си да не се повтарят случките от 2012 година, когато цели сайтове се сринаха, заради тази малка, но значима промяна.

Точното време касае и някои неща, извън Земята. Помислете само за Juno в орбитата на Юпитер… С всички наши антени на Земята, една грешка във времето, ще доведе до грешка във въртенето на Земята, което пък от своя страна ще доведе до грешка в навигацията. Това наистина би объркало много неща и ще всее пълен хаос в мисията.

Независимо, че много сили искат високосната секунда да бъде премахната, това най-вероятно няма да се случи. Или поне до 2023, когато въпросът отново ще бъде повдигнат и дискутиран. Истината е, че на нас хората тази практика не би ни навредила, а напротив, както разбрахте, даже ни помага и определено е необходима. Затова да се надяваме, че ще има още много добавени секунди.