Звучи ви странно, но е така. Според последни данни от Bloomberg, които са имали достъп до откъс от нова книга за живота на Елън Мъск, 2013-та не е била много силна година за Tesla Motors. Всъщност, била е толкова слаба, че Google са искали да купят компанията, за да я спасят от банкрут. Сделката е била почти финализирана, но Мъск се отказал в последния момент.

Това също така е щяла да бъде втората най-скъпа придобивка на Google, след присвояването на Motorola за 12 млрд. долара – Tesla е щяла да струва 11 млрд. От цялата тази сума 5 млрд. долара са щели да отидат в разширяването на заводите за коли, а Мъск е получил обещание, че ще остане начело на компанията още осем години. Излиза, че самият Мъск е искал това да стане, тъй като е бил в преговори лично с Лари Пейдж, с когото са добри приятели. В крайна сметка изпълнителният директор на Tesla се отказва, виждайти в последния момент, че продажбите на компанията му се вдигат и има светлина в тунела.

И може би по-добре, че въпросната сделка не се е състояла, тъй като в момента Tesla Motors струва около 25 млрд. долара, а акциите ѝ са скочили над 200 долара за една. За първата четвърт на 2015 г. пък са продадени 10 030 автомобила, става ясно от официален доклад на компанията. Дали обаче тази „сделка“ не е била само приятелски разговор между Мъск и Пейдж? Знаем, че те са добри приятели, а директорът на Google сподели преди време в интервю, че ако ще дава част от парите си за някаква кауза, то предпочита да ги даде на Елън Мъск:

„Той [Мъск] иска да стигнем до Марс. Това е цел, която си заслужава. Имаме много служители в Google, които са станали доста заможни. Човек трябва да работи, защото иска да промени света и да го направи по-добър. Ако компанията, в която работиш си заслужава времето ти, защо да не си заслужава и парите ти?“

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS