Анкета, проведена между 2000 притежатели на Apple продукти в САЩ констатира, че 19% от тях са потвърдили, че са „силно заинтересовани“ да си купят новия гласов асистент, представен от компанията по-рано този месец. Когато се  вземат предвид не само Apple потребители, заинтересованите са 13% от анкетираните.

Тези резултати поставят Apple на трето място след потенциалните компании, чийто асистенти биха закупили различни потребители (тези проценти са различни от „силно заинтересованите“). На първо място е Amazon Echo — харесват го 17% от потребителите. Echo Dot е на второ място с 12%, докато третото място си делят HomePod и Google Home с 11%.

Важно е да се отбележи, че повечето потенциални купувачи не подчертават точността в разпознаване на гласа като най-важна. Само 14% от анкетираните се интересуват силно от това гласовият им асистент да е много точен в разпознаването на глас. В този случай може би Apple печелят точки, защото не рекламират HomePod като асистент, а като безжичен умен говорител със Siri възможности.

Според доклада, 45% от притежателите на някакво Apple устройство и 41% от цялата нация биха закупили гласов асистент. Това обаче са цифри, които проучващата агенция не взима предвид. За реални потенциални купувачи се смятат само тези, отговорили със „силно заинтересован“. Това поставя броят клиенти за HomePod на 19% от анкетираните Apple потребители. Една пета от всички Apple фенове не е малка цифра и изглежда поръчките на HomePod когато той излезе на пазара през декември, ще са големи.