LT-Bitcoin-art_20130423105432204200-620x349

През 2012-та бабата на Ерик Финман му дала 1000 долара, които той решил да инвестира в bitcoin. Година и половина по-късно инвестицията му вече е на стойност 100 000 долара, а той решава да я продаде и със спечелените пари да стартира онлайн услугата Botangle.com, която предлага видео уроци. Историята на Ерик не е прецедент, но възрастта му прави нещата малко по-различни – той е само на 15 години.

ErikFinman-640x360Стартъпът на предприемчивия тийнейджър се развива добре и въпреки че засега има само 100 активни потребители (за месец, откакто е стартирал, това всъщност никак не е малко), дава работа на 20 човека, между които програмисти, дизайнери и аниматори. Идеята да заложи точно на онлайн обучение идва от собствения му неособено приятен опит в реалното училище и невъзможността да намери в учебната програма това, което на него му е интересно и необходимо.

Botangle позволява на потребителите да използват видео чат, чрез който да научат повече за какво ли не – като се започне от програмиране и уроци по танци и се стигне до изкуство или френски език, преподаван от някой парижанин. Уроците са специализирани и индивидуални, така че ученикът и учителят могат да се договорят за най-добрата програма и най-удобното време и за двамата.

Учителите сами решават дали за уроците им ще се плаща на минута или на час, а самият Ерик в момента получава 30 % от приходите. В следващата версия на Botangle обаче смята да намали собствената си печалба на 15 %. Обикновено той плаща на служителите си в bitcoin – защото е убеден, че валутата тепърва ще се развива и ще има по-голям успех, отколкото някой може да си представи в момента. „Bitcoin е като интернет през 90-те“, обяснява тийнейджърът.

Въпреки че набляга на обучението от малък, особено в областта на технологиите и програмирането, а и бизнесът му е насочен към образованието, самият Ерик няма желание да ходи в колеж. Очевидно родителите му не са съвсем съгласни с това, но синът им е успял да си издейства сделка с тях: ако докато навърши 18 години е спечелил първия си милион, няма да му се налага да ходи в колеж.

Сподели
Предишна страницаПодземният свят в Румъния
Следваща страницаНовите Samsung Full HD LED телевизори
От години работи в сферата на медиите, рекламата и маркетинга. Интересува се от всичко ново, любопитно и креативно, както и от начина, по който динамичните промени и развитието на технологиите в съвременния свят се отразяват на хората.