Technology terms

Technology terms

Вероятно някои от вас се чувстват несигурни и объркани, когато се говори с технологични термини. По-голямата част от хората, които сега правят първите стъпки при работа с интернет се сблъскват с непознати думи и съкращения, които дори не могат да изговорят. Подготвили сме ви кратък списък с някои от най-често срещаните изрази и термини, на които можете да попаднете в интернет пространството:

ВИЖ ОЩЕ: ПЕТ НЕВЕРОЯТНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА БЪДЕЩЕТО

1. „Сподели чрез Dropbox”

Dropbox-new-logo
Dropbox е популярна онлайн услуга, която се използва от много хора за съхраняване на файлове. Това могат да бъдат документи, снимки и всякакви други файлове, които искате да запазите на отдалечен сървър. Много е удобно за ползване, ако притежавате големи файлове, които не можете да изпратите през електронната поща. Имате опция да изпратите връзка към файла чрез имейл или съобщение. Това дава възможност на получателя да изтегли файла от вашия профил, без да има достъп до другите ви съхранени данни. Можете да се възползвате като се регистрирате на сайта на Dropbox и изтеглите приложението за вашата операционна система. Програмата работи на настолни компютри и мобилни устройства.

2. „Използвате ли двуфакторна автентикация?“

authy-authentication
Профилите в различните онлайн услуги са подложени на риск, ако се използва само потребителско име и парола. Двуфакторна автентикация означава да се добави и трети начин за идентификация на потребителя – пин код, пръстов отпечатък или друго средство. По този начин се прибавя допълнителен защитен слой. Най-често активирането на тази функция е чрез менюто за настройки на приложението или услугата.

3. „Зависи дали ползвате iOS 7 или iOS 8”

apple-ios-7-4
Този израз може да се чуе сред потребителите на Apple устройства. Операционната система е главната програма, която управлява основните им функции. Както всички програми, те също имат версии, като iOS 8 е най-новата. В нея има по-нови възможности, които не са достъпни в старата iOS 7. Някои от приложенията работят само на определени версии, което ограничава употребата им, ако имате по-старо устройство. Можете да проверите вашата версия на iOS 7, както и да видите за обновление, чрез менюто за настройки.

4. „Вашият Samsung Galaxy с KitKat или Lollipop е?“

Android-5.0-Lollipop-Bugdroid

Отново става въпрос за версия на операционната система. Samsung Galaxy серията смартфони и таблети използват Android, където версиите се обозначават не само с цифри, но и с кодови имена. Ако използвате по-стар модел вероятно имате и версия „Ice Cream Sandwich”. По-новата е „Jellybean”, след нея „KitKat”, а последната е „Lollipop”. В менюто за настройки в най-долната част има меню „За телефона“, където можете да проверите версията, която използвате.

5. „Може ли да проведем Hangout?”

hangouts google

Hangout е безплатната услуга на Google за видео конференции и чат, която е подобна на популярната Skype. До 10 човека могат да участват в един Hangout едновременно. За да ползвате приожението, е необходимо да имате Google профил и да инсталирате програмата за вашето устройство и операционна система.
6. „Използвате ли VPN?”

vpn-03

VPN е съкращение от Virtual private network (виртуална частна мрежа), което е един по-сигурен начин за достъп до интернет и други компютри. Понякога тези мрежи се използва за скриване на физическото местоположение на потребителя или за избягване на цензура. Можете да получите достъп до VPN мрежа платено чрез компания, която предлага такива услуги.

7. „Може да го направим, ако използваме техния API”

api-1024x9581

Става въпрос за API – специален набор от инструменти и инструкции, които свързват различните услуги и програми заедно. Например една нова компания може да интегрира своето онлайн приложение със социалната мрежа Facebook, ако използва техния API интерфейс в своя програмен код. Достъпът до API зависи от политиката на всяка отделна компания или услуга.

8. „Използвате оптика до шкаф или до сградата?“

Fibre-Optic-Cable-National-Broadband-Network-12499607

Интернет доставчиците, които предлагат достъп до глобалната мрежа през оптични влакна вместо медни жици, често говорят за два начина на доставка. Единият е т.нар. оптика до сградата, където се поставя специално устройство, което разпространява сигнала до абонатите. Другият начин е чрез оптика до шкаф – обвързването на достъпа с най-близката телефонна кутия, откъдето сигналът се разпространява по други начини.

9. „Имаме ли мнение за Bitcoin?”

bitcoin-gold

Bitcoin е дигитална валута, която се използва от някои хора за пари. В Ирландия се приема на много малко места, но хиляди онлайн магазини работят с Bitcoin. Това е валута, която почти постоянно променя валутния си курс. Bitcoin се купуват чрез употребата на специални портфейли, което може да се окаже сложно начинание.

10. „Това стандартно или уеб приложение е?“

Web-vs-App-large

Приложенията за вашите устройства се делят основно на два вида – стандартни и уеб. Стандартните приложения са тези, които инсталирате по някакъв начин в операционната система. Уеб приложенията са онлайн услуги, които ползвате чрез уеб браузър. Напоследък все повече уеб приложения изглеждат и действат по аналогичен начин със стандатните, така че разликата може да не е очевидна при първия поглед.

11. „Връзката ми е със скорост от 70 мегабита, така че този 500 мегабайтов файл ще се свали за 60 секунди“

Internet-Speed-Tests-Header

Мегабит е единица за скорост на интернет връзката. Според правителството на Ирландия 30 мегабита в секунда (30 Mbs) е напълно достатъчна скорост за удобна работа с интернет. Мегабайт е единица за обем на файловете. Една снимка има среден размер от няколко мегабайта, докато една презентация може да е 30 MB.

12. „Видя ли този мим (meme)?”

Meme
Мимовете (memes) са шеги, които се асоциират с някаква културна особеност. Най-често става въпрос за интернет мимове, които са под формата на забавни изображения, които имат придружаващ текст.