6. Антивирусен софтуер

Злонамереният софтуер и вирусите се възползват от разрешените нива на достъп от операционните системи. Съвременните системи не позволяват изпълнението на код, който модифицира системни файлове или настройки без изричното разрешение на потребителя. До голяма степен повечето вируси биват инсталирани не от липса на защита, а от невежеството на интернет потребителите.

7. Антиспам филтри

Очаква се новите технологии да елиминират до голяма степен възможностите за спам. Сигурната автентикация, при която е нужно потвърждаването на истиността при влизане в някаква услуга и нейното правилно въвеждане, ще намали значително спама. В момента всеки може да изфабрикува идентичност в интернет и от това измислено име да предава информация. В бъдеще това може и да не е така, с което и ще се елиминира спама като явление.

8. DOS защита

DOS атаките ще престанат, когато интернет технологиите позволят идентифициране на всички лица, работещи в глобалната мрежа. И макар научната фантастика вече да е дала достатъчно идеи как това може да се случи, експертите по сигурност смятат, че това е напълно възможно да бъде постигнато през следващите няколко десетилетия.

9. Подробни лог файлове

Проследяването на интернет трафика, както и работата на различните услуги и програми на компютърните системи, може да се окаже прекалено сложно в бъдеще. Умножават се не само технологиите, но и възможностите на използвания софтуер.

Днешните системи за създаване на пълни отчети за нуждите на експертите по сигурност създават огромни обеми от файлове, които заемат все повече и повече дисково пространство. В бъдеще обемът ще се увеличи толкова много, че вече няма да е възможно анализирането на информацията в предвидените срокове.

10. Инструмента за анонимност

Инструментите за анонимност, които са налични днес, до голяма степен не могат да гарантират запазване на самоличността. Службите за сигурност на редица държави вече показаха как хора, използващи анонимни мрежи, биват арестувани, въпреки използването на специализиран софтуер.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS