Ако обичате да пътувате, тогава със сигурност сте забелязали, как почти навсякъде има интересни, иновативни, пълни със смисъл скулптури. Удивително е как един човек може да накара стоманата и металът да се съживят пред вас. Тук сме подбрали 10 модерни скулптури от целия свят, които мислим, че ще ви впечатлят:

“Поетът Михай Еминеску”, Онещ, Румъния

Това е скулптурата, която виждате по-горе. Михай Еминеску е един от най-важните поети за румънците. Той е харесван и уважаван и има принос за успех, както в румънската, така и в молдовската литература. Скулптурата, направена в негова чест, е изключително красива по време на изгрев и залез.

“Силата на природата”, Доха, Катар

Лоренцо Куйн

force-of-natureИталианският скулптор Лоренцо Куйн създава серия от скулптури под името “Силата на природата”, които представляват Майката Природа, която завихря Земята наоколо. Италианецът се вдъхновява след разрушенията, които ураганите в Тайланд и Южна Америка нанесоха. Нашето “фалшиво чувство за сигурност”, както се изразява Лоренцо, го има освен в Катар и във Великобритания, САЩ, Монако и Сингапур.

“Мустанги в Лас Колинас”, Ървинг, САЩ

Робърт Глен

mustangs-of-las-colinasТази изключително реалистична скулптура на девет галопиращи мустанга в гранитен поток, със сигурност ще ви впечатли. Скулптурата изразява начинът на живот на тексасците, в първите десетилетия от създаването на щата Тексас. Те са били свободни, инициативни и безпрепятствени като мустанги.

“Експанзия”, САЩ

Пейдж Брадли

expantionТази необичайна скулптура е един от шедьоврите на модерното изкуство. Авторът и, Пейдж Брадли, казва, че “Експанзия” се е родила от въпросът: “Ще се разпознаем ли, ако излезем от телата си и от кутията, в която ни затваря обществото?”. Тя ни провокира да сме по-свободомислещи. Творението в момента е в частна колекция, но Брадли иска то да се върне, където е било – до бруклинския мост.

“Анонимните пешеходци”, Вроцлав, Полша

Джърси Калина

the-anonymous-pedestriansПолша е страна, която без съмнение е преминала през доста тежки периоди. Тези 14 бронзови статуи в града Вроцлав представляват хората, които са “изчезвали в дън земя”, по времето на военния закон, когато хората са били арестувани през нощта.

“Обувките на Дунава”, Будапеща, Унгария

the-shoes-on-the-danube-bankШестдесет чифта обувки на брега на река Дунав. Те поставени там в памет на унгарските евреи, застреляни по време на Втората световна война от кръстосаните стрели. Обувките са единственото нещо, останало от хората, убити на брега. А различните размери, показват, как абсолютно никой не е бил пощаден от тази жестокост.

“Свобода”, Филаделфия, САЩ

Зенос Фрудакис

freedomВеднага щом погледнете тази скулптура, разбирате значението и. Човек борещ се за своята свобода. Именно това е целта на автора и Зенос Фрудакис. Посланието също е ясно.

“Мемориалът в еврейското гето”, Краков, Полша

Пьотър Левички

chair-for-1000-jews33 стола от стомана и още 37 такива по-малки се намират на площада, къде спират трамваите в Краков. Празните столове напомнят, че всеки може да бъде жетва. Също така символизира времето, когато евреите са били преследвани от нацистите и всичките им мебели са били изхвърляни навън, за да не могат хората да скрият децата си някъде.

“Извън ред”, Кингстън, Великобритания

Дейвид Мач

out-of-orderОще позната просто като “Телефонни кабини”, тази скулптура представлява дванадесет класически червени телефонни кабини, които падат постепенно като домино. Символизират края на една ера, в която телефонните кабини са били използвани, вместо мобилните телефони.

“Влюбените дракони”, Варна, България

Дарин Лазаров

pair-of-dragons-in-loveВлюбените дракони във Варна са изработени от бронз, от скулптора Дарин Лазаров. Те са дарение от голяма варненска фирма, която прави ремонт на плувен комплекс “Приморски”. Лазаров много иска да зарадва дечицата, които тренират в басейна с тези приказни дракони и го прави вече шест години.