Снимка: Kodakovic / Shutterstock

В Париж миналата година се проведе една от най-важните конференции – тази за климата и глобалното затопляне. По време на конференцията, ООН, представители на различни държави, учени и специалисти обсъдиха какво трябва да се направи, за да може затоплянето да бъде забавено. Според климатолозите, ако искаме да избегнем катастрофални последици, температурите не трябва да се повишават с повече от 2°C от тези преди индустриална революция. Още по-амбициозно, присъстващите поставиха за обща цел да се опита задържането им дори и под 1,5 градуса. Според Андрю Кинг и Бенджамин Хейли от университета в Мелбърн обаче, второто изглежда почти невъзможно.

Австралийските климатолози споделят, че със скоростта на изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата в момента, задържането на температурата под 1,5°C над пред-индустриалната такава би било трудно за постигане. В началото на тази година сме били на 1,38°C и данните на Кинг и Хейли сочат, че затопляне от 1,5 градуса ще бъде достигнато до около две десетилетия (2024 с точност според тях). По думите на учените, дори и изведнъж да спрем всички изхвърляния на газове в атмосферата, на планетата ще ѝ трябват години да се стабилизира.

Графика: Andrew King / University of Melbourne
Графика: Andrew King / University of Melbourne

Според Кинг, крайната граница от 2 градуса няма да последва кой знае колко късно след това, особено ако не направим нещо по въпроса. Целите на конференцията са предназначени да избегнат най-лошите последствия от изменението на климата. Вярно е, че колкото повече Земята се затопля, толкова по-лошо въздействие ще има това върху природата (а и нас). Всички учени обаче единодушно са съгласни, че глобалното затопляне е факт и е допринесло за жертви по цял свят.

Разбира се, това че трудно ще останем под 1,5 градуса затопляне не трябва да ни кара да се предадем. Дори напротив – трябва да действаме бързо, защото иначе последиците ще бъдат катастрофални.

Лошото в случая е, че медии и официални лица не представят информацията такава, каквато е. По този начин хората биват заблуждавани и голяма част от тях остават с впечатлението, че глобалното затопляне не е толкова опасно и че можем да смекчим последиците от него съвсем лесно. Колкото повече се доближаваме до границата от 2°C, толкова по-лошо ще става и последните данни потвърждават това.