роуминг

роуминг

Днес Европейският парламент гласува за премахването на таксите за роуминг от декември 2015 г., което е страхотна новина за всички потребители. Това е част от програмата за изграждане на “Свързан континент”, която дава възможност на всеки гражданин свободно да използва информационните и комуникационните технологии и ще съкрати много от бюрокрацията около изграждането на нови мрежи и споразуменията между мобилните оператори.

роуминг

Решението на Европейския съюз още включва гарантиране на отворен интернет за всички или т.нар. неутралност на мрежата. Това идва в ключов момент, когато неутралността на мрежата е под заплаха в големи пазари като САЩ. Поддръжниците на решението смятат, че това ще даде тласък на използването на мрежи от потребителите и също така ще насърчи повече предприемачество и иновации в региона.

Новите предложения на Европейската Комисия ще бъдат предоставени на държавите членки на ЕС за преглед и ако всичко върви по план, високите такси за роумниг с които всеки от поне веднъж се е сблъсквал, ще отпаднат до края на 2015 г.