Дали Родопите са също толкова опасни, колкото Нил и Амазонка? В това лично ще се увери световноизвестният експерт по оцеляване Ед Стафърд в премиерния епизод на поредицата „Ед Стафърд: Изоставен“, която ще бъде излъчена по Дискавъри Ченъл в неделя, 29 октомври от 21:00ч. По време на поредицата бившият военен от британската армия ще се опита да оцелее съвсем сам на шест екстремни локации, първата от които са родните Родопи.

Ед Стафърд доби световна популярност, влизайки в книгата с рекордите на “Гинес“ като първия човек, обходил пеша теченията на реките Нил и Амазонка. В поредицата авантюристът ще бъде изоставен в някои от най-екстремните райони на планетата и ще открие какво е да си изгубен, сам и принуден да откриеш собствен път обратно към цивилизацията. Ед е опитен приключенец, но този път напълно непознатият терен крие други опасности.

Човешкото тяло започва да спира функциите си след около 10 дни в активно състояние без храна. Ед има точно 10 дни, за да измине 30км от Родопите и да стигне до спасителния екип. Използвайки само естествена навигация, Ед разчита на инстинктите и уменията си за оцеляване, за да прекоси един от най-предизвикателните терени досега. Ще се сблъска с дилеми, пътувайки без карта, компас, нож, екипировка за лагеруване, храна или вода. Местоположението му се засича от спасителен екип, но той пътува абсолютно сам и среща множество психологически и физически предизвикателства.

Още преди началото на прехода през Родопите Ед споделя някои от факторите, които го тревожат най-много, а именно евентуална среща с родопски мечки и глигани, известни със своята свирепост. По време на приключението той ще бъде принуден да използва целия си опит и умения, натрупани в британската армия, за да успее да открие храна и подслон от внезапно влошилите се метеорологични условия. Още преди да е преполовил пътя обаче неговият най-голям страх е на път да се сбъдне.

На въпроса, как е решил да дойде в България, Ед Стафърд отговаря „Вашата страна беше на едно от първите места в списъка с държави, които искахме да посетим. Беше задължително с Дискавъри да заснемем поне един епизод в Европа, тъй като искаме да „покрием“ всеки континент. Трябваше ни планина, която да е достатъчно голяма, за да мога да осъществя 10-дневен преход през нея, а в Европа няма много такива.“

Ед Стафърд разкри също, че в един от епизодите условията се оказват твърде тежки за него и той е принуден да се откаже. Дали Родопите няма да се окажат ахилесовата пета на един от най-известните експерти по оцеляване? Разберете, като гледате премиерния епизод на „Ед Стафърд: Изоставен“ тази неделя от 21:00 ч. само по Дискавъри Ченъл.

1 коментар

  1. Изгледах го, беше доста интересно. Дано не е нагласено като повечето такива продукции.

Comments are closed.